Singurii parlamentari care au votat împotrivă au fost cei ai formațiunii de extremă dreaptă AfD, în timp ce parlamentarii FDP, aflați în opoziție, s-au abținut. Guvernul federal a adoptat ordonanța marți, iar după votul din Bundestag urmează aprobarea Camerei superioare a Parlamentului (Bundesrat). Camera regională va vota vineri, astfel că măsurile ar putea intra în vigoare începând din acest weekend. Totuși, există și posibilitatea ca, între timp, legea să fie atacată la Curtea constituțională și să fie blocată.

Potrivit proiectului, persoanele complet vaccinate sau cele vindecate de Covid se pot întâlni fără restricții, iar în regiunile cu un număr mare de infecții, două persoane nevaccinate s-ar putea întâlni cu un număr nelimitat de persoane vaccinate. De asemenea vor putea să meargă la restaurante, dar și în magazinele neesențiale, în timp ce aceste locuri vor rămâne restricționate pentru cele nevaccinate. În plus, persoanele care au primit cel puțin o doză de vaccin nu vor mai trebui să intre în carantină după călătorii în străinătate, cu excepția cazului în care se întorc din țările în care virusul a suferit mutații (India, Brazilia, Africa de Sud).

Ministrul federal al Justiției, Christine Lambrecht, a descris ridicarea restricțiilor drept un ”pas important”. ”Statul de drept trebuie să se aplice în perioade de criză”, a spus politicianul SPD. 

Lambrecht a precizat că drepturile fundamentale ar putea fi restricționate temporar pentru a proteja viața și sănătatea și pentru a asigura funcționarea sistemului de sănătate. ”Lupta cu pandemia este un motiv bun pentru a restrânge temporar celelalte drepturi fundamentale”, a adăugat ministrul Justiției.

Opoziția a acuzat guvernul federal că ”întoarce oamenii unii împotriva celorlalți” prin relaxarea restricțiilor pentru persoanele vaccinate și a cerut aceleași relaxări pentru toată lumea. Unele landuri au implementat deja reglementări similare. Bavaria și Hesse sunt printre landurile care au acordat mai multă libertate de mișcare persoanelor vaccinate și celor care au trecut prin boală și au în continuare anticorpi. 

Sursa: Spiegel
Foto: | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday