Bundesbank, banca națională a Germaniei, arată în raportul lunar că sunt din ce în ce mai vizibile semnele care arată că economia țării alunecă într-o recesiune. Cel mai evident semn este scăderea clară, amplă și de durată a producției: “Activitatea economică ar putea încetini oarecum în acest trimestru și s-ar putea chiar reduce semnificativ în lunile de toamnă și iarnă”. Totuși, experții nu au oferit și estimări în cifre.

Banca Centrală atrage atenția că și în cazul în care consumul de gaze nu va mai fi redus, atunci rămâne riscul ca producătorii germani să-și restrângă activitatea. Cu referire la scenariul de lucru în care PIB-ul țării se va contracta cu 3,2% la final de 2023, scenariu prezentat în iulie, experții au afirmat că acum este puțin probabil să se adeverească.

Bundesbank a apreciat că inflația ar putea trece de 10% în lunile următoare. Inflația la nivelul lunii august a fost calculată la 8,8%.

Înainte ca Rusia să înceapă agresiunea împotriva Ucrainei, Moscova asigura 40% din necesarul de gaze naturale al Uniunii Europene. După ce statele membre ale spațiului comunitar au început să aplice sancțiuni contra Rusiei, aceasta a redus cantitatea de gaze naturale exportate spre UE. În acest context, Germania, cea mai importantă economie a Europei și mare importatoare de gaze rusești, s-a văzut nevoită să caute surse alternative și metode prin care să reducă consumul de gaze naturale.

Surse alternative: Reuters, Comunicatul Bundesbank

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday