Johannes Caspar, directorul Autorității de siguranță a datelor din Hamburg, a emis o interdicție pe timp de trei luni, prin care interzice Facebook să colecteze datele utilizatorilor WhatsApp. Autoritatea este de părere că tentativele Facebook de a determina utilizatorii să accepte noile reguli de confidențialitate sunt ilegale. 

Decizia vine după ce, la începutul anului, WhatsApp a adăugat clauze în condițiile de utilizare a aplicației pentru partajarea datelor cu Facebook, pentru a-i oferi acces la datele tranzacțiilor realizate de utilizatori și la cele de identificare a dispozitivelor. Noile clauze sunt parte din strategia de monetizare a WhatsApp. Întregul proces i-a determinat pe numeroși utilizatori să-și dezinstaleze aplicația la începutul anului și să înceapă să folosească platforme concurente.

În acest context, Caspar a mai cerut și ca o comisie din UE să ia măsuri similare pentru toate cele 27 de state ale blocului comunitar. Acesta a mai adăugat că noile reguli pentru colectarea datelor de către aplicația WhatsApp nu sunt valide pentru că “sunt lipsite de transparență, consistență și sunt mult prea generale”.

Ordinul are ca scop asigurarea drepturilor și libertăților a milioane de utilizatori care își dau acordul asupra acestor reguli în întreaga Germanie”, a mai declarat Johannes Caspar. 

Interdicția afectează modelul de afaceri și strategia de publicitate a companiei Facebook, deoarece este similară unor alte măsuri ale Germaniei, prin care a fost criticat obiceiul platformei de a urmări activitatea online a utilizatorilor și de a combina datele colectate cu profilele lor de Facebook, pentru a afișa reclame personalizate pentru fiecare utilizator în parte. 

Reprezentanții WhatsApp susțin că acuzațiile aduse sunt “greșite și bazate pe o neînțelegere fundamentală” și că ordinul nu va opri lansarea noilor reguli de confidențialitate. 

Surse: Bloomberg, AFP

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday