Institutul Paul Ehrlich (PEI), una dintre agențiile Ministerului Federal al Sănătății, a anunțat că a identificat 31 de cazuri în care persoanele imunizate cu AstraZeneca au dezvoltat astfel de cheaguri la nivelul vaselor de sânge din creier (tromboze venoase sinusale).

Dintre acestea, 19 persoane au suferit și un deficit de trombocite în sânge. Din cei 31 de pacienți, nouă decedat.

Din evidențele institutului, 29 dintre pacienți sunt femei cu vârste între 20 și 53 de ani, motiv pentru care spitalele din Berlin au început să oprească ”din măsură de precauție” vaccinarea angajatelor cu vârste sub 55 de ani cu acest ser. Presa națională germană citează un document de lucru al comisiei germane pentru vaccinare, în care se recomandă  ca numai persoanele de peste 60 de ani să fie inoculate cu acest vaccin.

Imediat după ce vaccinul Oxford/AstraZeneca a fost autorizat de Agenția Europeană a Medicamentului, comisia germană pentru vaccinare nu l-a recomandat persoanelor cu vârste de peste 65 de ani, categorie de vârstă din care au fost incluse în fazele de testare puține persoane. În urmă cu o lună, pe fondul problemei UE de a folosi stocurile de doze AZ, comisia a renunțat la această recomandare. Această schimbare de direcție a fost fundamentată și pe rezultatele unui studiu desfășurat în Scoția, care a arătat că la patru săptămâni după inocularea cu prima doză de AstraZeneca, riscul de internare în spital a scăzut cu 94%.

Surse alternative: Reuters, DW

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday