Un atac cu bombă cu ricină, o otravă foarte puternică, a fost dejucat de poliția germană. Un tunisian a fost arestat în Koln, săptămâna trecută, suspectat că ar plănifica acest atac biologic, a declarat miercuri șeful poliției naționale.

“Au fost făcute foarte multe pregătiri pentru un act cu o bombă biologică, care este prima pentru Germania”, a adăugat Holger Muench, șeful Oficiului Federal al Poliției Criminale, pentru postul public de televiziune ARD. Este vorba despre un bărbat în vârstă de 29 de ani, prezentat ca Sief Allah H.

Produsă prin prelucrarea boabelor de ricin, ricina este de 6000 ori mai letală decât cianura și nu are antidoturi cunoscute.

Știrile germane de știri Der Spiegel au raportat că omul ar fi urmat instrucțiunile furnizate de gruparea teroristă Stat Islamic, care i-ar fi indicat cum să construiască bomba cu ricină.

Procurorii au  declarat că acesta era “suspectat de fabricarea intenționată de arme biologice”, dar a rămas neclar dacă planifica în mod activ un atac.

Muench a spus: “Aveam informații cu privire la această persoană cu câteva luni în urmă și apoi au apărut dovezi care indicau legături către așa-numitul Stat Islamic”.

Cazul a fost un exemplu de “bună cooperare între autoritățile de securitate, la nivel național și internațional”, a spus el.

Bild Daily a scris că Germania a primit un avertisment de la CIA pe baza achizițiilor online ale suspectului.

În timpul raidului, a spus Muench, “am găsit un număr mare de semințe de ricin precum și ustensilele de care e nevoie pentru a face un dispozitiv exploziv”.

“Care e ținta concretă pe care a avut-o în minte încă nu știm … și problema posibililor complicilor rămâne și ea deschisă”, a spus Muench.

Procurorii spun că Sief Allah H. a început să cumpere echipamente și ingrediente pentru a face ricină la jumătatea lunii mai , inclusiv o achiziție online de “o mie de semințe de ricin și un măcinător electric de cafea”.

El a reușit să producă toxina la începutul acestei luni.

Cazul vine mai puțin de o lună după ce autoritățile franceze au declarat că au împiedicat un atac terorist care implica utilizarea de ricină. Au fost arestați doi frați de origine egipteană.

Germania rămâne în stare de alertă ridicată după mai multe atacuri mortale revendicate de grupul SI, incluzând atacul din 2016 din târgul de Crăciun de la Berlin, soldat cu 12 morți, comis de solicitantul de azil tunisian Anis Amri.

 

https://www.afp.com/en/news/23/germany-foiled-bio-attack-tunisian-arrest-police-doc-1697zj3

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday