Institutul Paul Ehrlich (PEI) din Germania, care este agenția federală de reglementare medicală a dat publicității un comunicat în care justifică decizia suspendării vaccinărilor cu serul anti-Covid de la AstraZeneca, arătând totodată că ministerul Sănătății din această țară nu a făcut decât să pună în practică recomandarea sa.

PEI arată că numărul persoanelor din Germania care au suferit cheaguri de sânge la nivel cerebral după ce au primit vaccinul AstraZeneca a fost “statistic semnificativ mai mare” decât cel care apare la populația generală nevaccinată din această țară.

După data de 15 martie, șapte persoane din Germania au suferit o tromboză venoasă cerebrală severă, într-un interval cuprins între patru și 16 zile de la vaccinarea cu Oxford/AstraZeneca. Trei dintre aceste persoane au murit.

Potrivit PEI, statistic, la 1,6 milioane de persoane deja vaccinate cu AstraZeneca, doar una ar fi putut suferi de tromboză venoasă cerebrală: “Numărul acestor cazuri, după vaccinarea cu AstraZeneca este statistic semnificativ mai mare decât cel al trombozelor venoase cerebrale care apar în mod normal la populația nevaccinată. (…) Toți experții au fost de acord, în unanimitate, că poate fi vorba de un model și că o legătură între afecțiunea menționată și vaccinarea cu vaccinul Covid-19 AstraZeneca nu a fost neplauzibilă, se arată în raport. Acesta mai arată că “Este important să rețineți, în același timp, că acesta este un efect secundar potențial foarte rar. Deși, este important să fiți atenți la posibilele semne ale acestui efect secundar, în același timp, probabilitatea apariției este foarte mică.

Tromboza venoasă cerebrală este mult mai rară decât trombozele venoase profunde sau emboliile pulmonare raportate săptămâna trecută de Danemarca, Norvegia și Austria. Poate duce la hemoragie cerebrală. Cele șapte persoane, dintre care șase erau femei, care au suferit această afecțiune aveau vârste cuprinse între 20 și 50 de ani.

Institutul a spus că persoanele care au primit vaccinul AstraZeneca și care se simt din ce în ce mai rău la mai mult de patru zile de la vaccinare “cu dureri de cap severe și persistente sau sângerări precise pe piele,” ar trebui să solicite imediat asistență medicală.

Vaccinarea cu serul anti-Covid de la Oxford/AstraZeneca a fost suspendată în 16 țări europene, între care Franța, Italia și Germania, până la revizuirea sa de către Agenția Europeană a Medicamentului. Aceasta din urmă va anunța azi (cel mai probabil) o decizie în acest sens. România a decis să continue vaccinarea cu serul respectiv, dar a carantinat unul dintre cele două loturi prezente și în Italia și în România.

Comunicatul integral al Institutului Paul Ehrlich, în limba engleză:

Faq Temporary Suspension Astrazeneca

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday