În timp ce Statele Unite și Marea Britanie au început să trimită mai multe arme în Ucraina, cancelarul german Olaf Scholz exclude să aprobe livrarea de “arme letale”, în ciuda solicitărilor repetate de la Kiev, motivate de consolidarea armatei ruse la granițele sale. 

Am primit o scrisoare de la ambasada Ucrainei, în care se solicita echipament militar, căști mai exact, a declarat ministrul Apărării, Christine Lambrecht, reporterilor din Berlin. Vom furniza Ucrainei 5.000 de căști – ca un semnal clar că suntem alături de voi. Acesta este echipament, nu arme, dar ajută, a spus Lambrecht, care a completat: Exact așa vom continua să lucrăm în acest conflict. Lucrăm pentru a ajunge la o soluție pașnică a acestui conflict din mijlocul Europei. În weekend, Lambrecht a spus că Germania va furniza și un spital de campanie Ucrainei.

Primarul Kievului, Vitali Klitschko, un fost campion mondial la box la categoria grea, care a locuit ani de zile în Germania, a numit livrarea a 5.000 de căști o “glumă. Comportamentul guvernului german mă lasă fără cuvinte. Ministerul Apărării se pare că nu și-a dat seama că ne confruntăm cu forțe ruse perfect echipate, care pot începe o nouă invazie a Ucrainei în orice moment. Ce fel de sprijin va trimite Germania în continuare. Perne?“

Guvernul de la Praga, în schimb, a autorizat livrarea a 4.000 de obuze și a adoptat o poziție clară de susținere față de Ucraina: Avem o gamă largă de opțiuni, de la sprijin politic și diplomatic până la acțiuni concrete, cum ar fi donarea de muniție, pe care o văd ca un gest important de solidaritate”, a spus ministrul ceh Apărării.

Sursa: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday