Biroul german de Statistică Destatis a anunțat că economia germană a înregistrat primul deficit comercial lunar din 1991 și până în prezent. Față de aprilie acest an, în mai exporturile au scăzut cu 0,5% și importurile au crescut cu 2,7%, rezultând un deficit de un miliard de euro. Față de luna corespunzătoare din 2021, importurile s-au majorat cu 27,8%, iar exporturile cu doar 11,7%.

Din aprilie în mai acest an, exporturile către țările UE s-au redus cu 2,8%, iar importurile s-au apreciat cu 2,5%. În același interval, exporturile către Federația Rusă au crescut cu aproape 30%, până la un miliard de euro, dar au fost cu 54% mai mici față de mai 2021.

Prețurile la importuri, cum ar fi energie electrică, alimente sau piese folosite în industria producătoare au crescut cu peste 30% în mai, față de anul trecut, în timp ce prețurile la exporturi s-au majorat cu până în 16%.

Economia germană, una profund axată pe exporturi, a fost lovită pe de o parte de războiul început de Rusia, iar pe de altă parte de perioadele de carantină din China, situații care au afectat puternic lanțurile de aprovizionare ale țării. Un economist al Oxford Economics din Frankfurt a declarat că nu este atât de surprinzător că au scăzut exporturile, în actualele condiții ale mediului de afaceri. În schimb, trebuie să ne concentrăm pe importuri, în special pe evoluțiile prețurilor”.

Surse alternative: Bloomberg, Financial Times

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday