Germania a înregistrat anul trecut primul deficit bugetar de după 2013, în valoare de 189 de miliarde de euro. Nivelul, cel mai mare din ultimii 30 de ani.

Cheltuielile publice ale Germaniei s-au majorat în 2020 cu 12%, până la 1,7 mii de miliarde de euro, iar încasările la bugetul de stat au scăzut cu până la 3,5%, la 1,5 mii de miliarde de euro. Nivelul deficitului este influențat de măsurile de sprijin adoptate în contextul pandemiei, pentru sprijinirea economiei. Este de așteptat ca aceste cheltuieli ale guvernului să continue și pe parcursul lui 2021.

Ministrul Economiei a declarat că obiectivul l-a reprezentat prevenirea unui val de insolvențe, mai ales printre restaurante și hoteluri, care au fost forțate să închidă din cauza carantinei. Doar în decembrie, guvernul a cheltuit 4,5 miliarde de euro pe săptămână în acest sens. Totodată, oficialul a menționat că valoarea totală a împrumuturilor va fi dublată în 2021.

Germania se luptă să controleze un al treilea val epidemic și va menține închise multe sectoare din economie, precum barurile și cinematografele cel puțin până la finalul acestei luni. Companiile pot scurta orele de muncă ale angajaților în cadrul unui sistem guvernamental menit să evite concedierile în masă, oferind companiilor subvenții. În martie, 2,7 milioane de angajați lucrau cu program redus.

Aproape o treime dintre angajați lucrează de acasă. Institutul ifo spune însă că ar trebui să muncească la distanță peste jumătate dintre angajați sau să fie testați cu regularitate la locul de muncă pentru a menține economia.

Sursă: Oficiul German de Statistică
Foto: Dreamstime / Vojtaheroutcom

Folosim cookies