Datele centralizate de Eurostat și valabile pentru luna mai arată că în luna mai comerțul cu amănuntul a fost, la nivelul UE cu 4,2% sub valoarea din aceeași lună a anului 2019, iar în Zona Euro scăderea a fost chiar mai mare, de -5,1%. Asta în condițiile în care majoritatea țărilor europene au redeschis magazinele conisderate “neesențiale”, după două luni de carantină, la jumătatea lunii mai.

Germania (+7,2%), Danemarca (+6,6%), Finlanda (+4,6%) și Austria (+4,8%) au înregistrat vânzări mai mari decât în mai 2019, în timp ce Franța (-12%), Spania (-18%), Portugalia (-13%), Bulgaria (-20%) și Luxemburg (-20%) au rămas mult sub nivelul vânzărilor de anul trecut.

Pe total, încasările din vânzările de carburanți au fost mai mici cu 27% în Zona Euro și cu 24% la nivelul UE. Comerțul cu produse nealimentare s-a situat la un nivel cu 9% mai mic decât anul trecut în UE, în timp ce vânzările de alimente au crescut cu 4%.

Analiza Comisiei Europene mai arată că, în termeni reali, criza coronavirus a indus o reducere a comerțului european la nivelul din 2016. Totuși, România a rămas la un nivel al vânzărilor cu amănuntul similar celui de la finalul anului 2018.

Sursa: Comunicat Eurostat

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday