Conform unui raport citat de agenția de presă TASS, Comisia Electorală Centrală a Oseției de Sud a aprobat și a trimis președintelui regiunii un pachet de documente privind organizarea unui referendum pentru aderarea republicii autonome la Rusia. 

Anunțul acestui demers a fost făcut astăzi de către președintele Anatoli Bibilov, printr-un decret în care a specificat că votul va avea loc pe 17 iulie. Listele de semnături au fost deja livrate Comisiei Electorale de pe 6 mai, potrivit agenției ruse.

Mica regiune, în mare parte muntoasă, are o populație de aproximativ 60 de mii de locuitori și se învecinează cu Oseția de Nord, care face deja parte din Rusia. După războiul cu Georgia din 2008, Moscova a recunoscut Oseția de Sud și regiunea de coastă a Abhaziei din nord-vestul Georgiei ca fiind independente. Astfel, Rusia a oferit sprijin financiar extins, cetățenie rusă populației și a staționat acolo mii de trupe, similar cu situația din Donbas.

Pe 30 martie, Bibilov a anunțat că Oseția de Sud va lua măsuri legale pentru aderarea la Federația Rusă. Președintele Parlamentului, Alan Tadtayev, a spus atunci că un referendum privind aderarea va avea loc în viitorul apropiat.

Surse: Reuters, TASS 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday