Update ora 19:00. Întâlnirea dintre președintele Statelor Unite, Joe Biden, și președintele Rusiei, Vladimir Putin, s-a desfășurat în două etape. Vladimir Putin a ieșit primul în fața presei.

Principalele declarații ale lui Vladimir Putin:

  • Întâlnirea a fost fundamentală, deși avem multe opinii divergente. Cred ca discuția a fost constructivă. Am convenit ca ambasadorii SUA și ai Rusiei să se întoarcă la posturile lor diplomatice și să își reia funcțiile.
  • Nu cred că este ceva de discutat” cu privire la aderarea Ucrainei la NATO.
  • Statele Unite și Rusia vor începe consultări privind securitatea cibernetică. Am convenit să continuăm discuțiile. Surse americane afirmă că majoritatea atacurilor provin din cyber-spațiul american, dar nu Rusia e responsabilă de acele atacuri. În fiecare an există astfel de situații și în Rusia, dar nu insinuăm că atacurile vin din SUA. De aceea avem nevoie de consultări.
  • Navalnîi a încălcat condițiile cauțiunii plecând în străinătate în timp ce era inconștient după otrăvire și nu a reușit să îndeplinească regulile stabilite de instanță, astfel “A ignorat în mod conștient cerințele legii“.
  • Îngrijorările Washingtonului cu privire la militarizarea rusă a Arcticii sunt nefondate. Rusia restabilește infrastructura din epoca sovietică în regiune, dar respectă pe deplin legile internaționale privind ruta maritimă nordică. SUA și Rusia ar trebui să coopereze în Arctica.

Știrea inițială

“Întotdeauna este mai bine să ne vedem față în față”, a spus Joe Biden la debutul ședinței. În replică, Vladimir Putin a declarat că se așteaptă ca această primă întâlnire a celor doi șefi de stat “să fie productivă”. La aceasta vor asista ministrul rus de Externe Serghei Lavrov și Secretarul american de stat Antony Blinken. Joe Biden se află deja de o săptămână în Europa și a participat până acum la summitul G7 găzduit de Marea Britanie și la summitul NATO, organizat la Bruxelles, unde au fost prezenți și liderii UE. 

Analiștii de politică externă subliniază diferențele de abordare ale celor doi lideri în majoritatea subiectelor importante, cum ar fi controlul armelor nucleare, atacurile cibernetice, ingerința în alegeri, cazul Navalnîi sau Crimeea. ”Nu ne așteptăm la mari progrese”, a spus un oficial al delegației americane, la îmbarcarea în avionul prezidențial Air Force One. În aceeași cheie s-a exprimat și consilierul pe probleme externe al lui Vladimir Putin: ”Nu sunt sigur că vom ajunge la un acord”.

Reuters notează că cei doi lideri, cel mai probabil, nu vor lua masa împreună și vor susține separat conferințe de presă. Se poate ajunge la declarații comune dacă cei doi lideri vor reuși să se înțeleagă în cadrul acestei întâlniri.

Vladimir Frolov, fost diplomat rus, a declarat pentru publicația americană că ”Putin dorește ca Rusia să fie tratată cu mai mult respect, să-i fie recunoscută paritatea geopolitică cu America. În schimb, promite să renunțe la anumite acte neplăcute, cum ar fi arestările, violența fizică sau otrăvirile”.

The Guardian subliniază că pentru Vladimir Putin este prima călătorie în străinătate de la declanșarea pandemiei. Mai exact, în ultimul an și jumătate, președintele Rusiei a primit lideri străini numai pe teritoriul țării sale, iar cei care au ajuns în audiență sau vizite de lucru la Kremlin au trecut prin perioade de carantină de 14 zile.

Relațiile dintre cele două țări s-au deteriorat puternic în ultimii ani, mai ales de la anexarea Crimeii, din 2014. Au urmat apoi intervenția militară a Rusiei în Siria și ingerințele în alegerile prezidențiale care l-au dat pe Donald Trump câștigător. În urmă cu două luni, Administrația Biden a impus noi sancțiuni Rusiei, în replică la atacul cibernetic asupra sistemelor SolarWinds, despre care experții americani au concluzionat că a fost susținut de Moscova. Acesta sancțiuni s-au adăugat celor adoptate la începutul anului, pentru otrăvirea lui Aleksei Navalnîi.

Surse alternative: Reuters, The Guardian, BBC, CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday