Boris Bondarev, experimentat diplomat al misiunii permanente a Federației Ruse în cadrul ONU, a anunțat că renunță la funcție. Acesta a înaintat o scrisoare în care și-a informat colegii de la Geneva că ”nu s-a simțit niciodată mai rușinat” de țara sa. 

În mesajul său, consilierul a scris: ”În 20 de ani de carieră diplomatică am văzut diferite schimbări la nivelul politicii noastre externe, dar niciodată nu mi-a fost așa de rușine de țara mea ca în 24 februarie anul acesta. Războiul agresiv dezlănțuit de Putin împotriva Ucrainei, și de fapt împotriva întregii lumi occidentale, nu este doar o crimă împotriva poporului ucrainean, ci și, poate, cea mai gravă crimă comisă împotriva poporului rus. O mare literă Z ne năruie toate speranțele și perspectivele pentru o societate prosperă la noi în țară”.

Bondarev a declarat agențiilor de presă internațională că a înaintat această scrisoare și șefului misiunii permanente, Gennady Gatilov, și că nu are de gând să părăsească Geneva. El a mai spus presei că și-a exprimat de mai multe ori îngrijorările în privința invaziei, dar superiorii ambasadei i-au cerut ”să își țină gura închisă pentru a evita ramificațiile”.

”Recunosc că în toți acești douăzeci de ani nivelul minciunii și al lipsei de profesionalism în activitatea Ministerului de Externe a crescut tot timpul. Cu toate acestea, în ultimii ani, acest lucru a devenit pur și simplu catastrofal (…) Pur și simplu nu mai pot fi părtaș al acestei ticăloșii sângeroase, fără sens și absolut nenecesară”, a mai scris diplomatul în scrisoarea sa.

Directorul executiv al ONG-ului UN Watch, cel care a făcut publică scrisoarea, l-a numit ”erou” pe Bondarev și a făcut apel și la diplomații ruși de la Geneva să demisioneze.

Surse alternative: Washington Post, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday