Într-un videoclip de aproape două minute realizat și asumat de compania rusă Gazprom, o succesiune de imagini par a arăta trecerea de la vară la iarnă în orașele europene.

Inițial, videoclipul arată imagini cu eoliene și centrale fotovoltaice, iar apoi orașe europene înghețate, în ceea ce pare a fi o ridiculizare a tentativelor Uniunii Europene de a se descurca fără gazul rusesc.

Versurile melodiei (în rusă) spun că “urmează o iarnă grea, cu întuneric și zăpadă, iar Soarele va răsări abia la primăvară”.

Videoclipul a fost publicat în contextul în care Rusia a amânat pe termen nedefinit reluarea furnizării de gaze pe conducta Nord Stream 1, invocând o scurgere de ulei. Directorul Gazprom susține că de vină ar fi compania germană Siemens Energy, care nu repară echipamentele defecte. 

În replică, Siemens Energy a declarat că în prezent nu a fost solicitată în mod oficial de Gazprom să facă lucrări de întreținere la turbina care ar avea scurgeri de ulei, adăugând că “nu înțelegem această prezentare a situației de către Gazprom”. Reprezentanții companiei germane au precizat că defecțiunea invocată de ruși nu reprezintă un motiv pentru închiderea conductei, iar aceasta poate funcționa cu astfel de scurgeri o perioadă mai lungă de timp. 

Sursă alternativă: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday