Contractul dintre guvernul Republicii Moldova și Gazprom a expirat la sfârșitul lunii septembrie, iar de atunci cele două părți nu au reușit să se înțeleagă asupra prevederilor unui nou acord. Cu toate acestea, compania rusească a extins contractul în așa fel încât să acopere și luna octombrie, dar a precizat că acordul nu va mai fi prelungit în cazul în care țara nu reușește să achite cantitățile de combustibil livrate pe lunile septembrie și octombrie.

Guvernul din Republica Moldova a refuzat oferta Gazprom de a plăti 790 de dolari pe mia de metri cubi de gaze naturale, în condițiile în care țara a acumulat astfel o datorie la ruși de 709 milioane de dolari.

Prețurile oferite de Gazprom pentru Republica Moldova nu sunt în interesul cetățenilor noștri’, a declarat vicepremierul țării, Andrei Spinu. 

Potrivit Reuters, guvernul Moldovei ar fi fost de acord să plătească jumătate din prețul propus de Gazprom. 

Vineri, Parlamentul a declarat stare de urgență în sectorul energetic, pentru 30 de zile, din cauza deficitului de gaze naturale. Măsura permite guvernului să instituie un regim special de procurare a gazelor, dar și să aloce mai multe resurse financiare în acest sens.

Sursa: Reuters

Sursa Foto: Maksim Safaniuk / Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday