Gigantul energetic rus Gazprom a anunțat joi că nu va mai putea exporta gaz prin Polonia către vestul Europei, prin conducta Yamal-Europa, după ce Moscova a impus sancțiuni împotriva firmei care deține și exploatează secțiunea poloneză a gazoductului.

A fost instituită o interdicție a tranzacțiilor și plăților către entitățile sancționate. Pentru Gazprom, aceasta înseamnă o interdicție a utilizării unei conducte de gaz deținută de EuRoPol GAZ pentru a transporta gazul rusesc prin Polonia”, a precizat Gazprom într-un comunicat.

Rusia a impus sancțiuni miercuri seara în principal filialelor europene ale Gazprom, inclusiv Gazprom Germania. De asemenea, a impus sancțiuni împotriva firmei poloneze care deține și operează gazoductul Yamal-Europa în Polonia, prin care este transportat gazul rusesc în Europa.

Reuters notează că presiunea asupra Europei pentru a-și asigura aprovizionarea cu gaze din surse alternative crește, după ce Moscova a impus sancțiuni și Ucraina a oprit o rută de tranzit al gazelor, ceea ce a dus la creșterea prețurilor.

Sursă: Reuters, Interfax

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday