Cei doi copii vor depune mărturie azi în fața unui judecător din Franța, după ce ar fi recunoscut că au fost plătiți cu mai mult de 300 de euro de Abdullakh Anzorov, atacatorul rus de origine cecenă, pentru a-l identifica pe profesorul Samuel Paty, pe care acesta voia să-l ucidă.

Potrivit informațiilor polițiștilor, cei doi elevi au așteptat împreună cu atacatorul până ce profesorul a ieșit din școală după terminarea orelor pentru a-l indica. 

Adolescenții susțin că Anzorov le-a spus că vrea doar ca profesorul în vârstă de 47 de ani să-și ceară scuze pentru că a folosit caricaturi ale Profetului Mahomed în timpul unei lecții.  Mai precizează că nu au avut nicio bănuială că acesta ar plănui să-l ucidă. Imediat după aceea Anzorov l-a decapitat pe Samuel Paty, fiind împușcat ulterior de polițiști.

Procurorii consideră că mărturia copiilor este critică pentru a înțelege cum Anzorov a ajuns să-l decapiteze pe Samuel Paty lângă școala Bois d’Aulne din Conflans-Sainte-Honorine, de la periferia Parisului, vinerea trecută. Judecătorul va decide dacă îi va pune sub acuzare pe cei doi elevi azi, într-o ședința ce se va desfășura cu ușile închise.

Tatăl unuia dintre elevi este anchetat în dosar, pentru că i-a trimis mesaje atacatorului, chiar în seara uciderii profesorului Samuel Paty. Presa franceză susține că părintele elevului care a schimbat mesaje cu atacatorul este exact cel care a dus și o campanie împotriva lui Samuel Paty pe internet, în săptămâna ce a precedat atacul, cerând și o “fatwa” (un decret religios de condamnare) împotriva profesorului.

Filmul evenimentelor, așa cum a fost acesta refăcut de presa franceză:

  • După ce profesorul de istorie-geografie le-a vorbit copiilor de clasa a IV-a despre libertatea de exprimare și le-a arătat caricaturile cu Profetul Mahomed care au produs atacul de la Charlie Hebdo (2015), mai mulți părinți au protestat (reprezentarea grafică a Profetului este considerată blasfemie de musulmani);
  • Protestul părinților s-a răspândit pe rețelele sociale. Profesorul a depus o plângere pentru defăimare, simțindu-se amenințat. Incidentele au avut loc în urmă cu mai multe zile;
  • Vineri, în jurul orei locale 17, martorii au auzit strigăte pe strada din fața școlii, inclusiv “Allah Akbar” (Allah e mare!). Potrivit BFMtv, există cel puțin un martor ocular al atacului în care profesorul a fost ucis cu cuțitul, iar ulterior decapitat;
  • Sosit de urgență la fața locului, un echipaj de poliție l-a interceptat pe suspect în apropiere. Acesta era înarmat cu un cuțit și a fost împușcat mortal de polițiști.
  • Echipele antiteroriste au închis zona, iar parchetul specializat a preluat ancheta, arestând în cursul serii patru membri ai familiei atacatorului, inclusiv un minor.
  • Ulterior procurorii au precizat faptul că atacatorul este tânăr, are 18 ani, dar nu este clar dacă este rudă cu vreunul dintre elevii profesorului ucis;
  • Ministrul de Interne, care călătorea spre Maroc, s-a întors de urgență în Franța, pentru a participa alături de Președintele Macron și de Premierul Jean Castex la o celulă de criză.

Sursa: The Times

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday