Emmanuel Macron, care și-a învins rivala de extremă dreaptă, Marine Le Pen, în turul doi al alegerilor prezidențiale în urmă cu două săptămâni, a fost întâmpinat astăzi la Palatul Elysée din Paris, pentru a-i fi acordat oficial al doilea mandat de președinte al Republicii Franceze.

De la întoarcerea războiului în Europa până la pandemie și urgența ecologică, rar țara noastră s-a confruntat cu o asemenea combinație de provocări. Poporul francez a ales un proiect clar și explicit pentru viitor, un proiect european de independență, progres științific, social și ecologic”, le-a spus el celor cinci sute de invitați, într-un discurs de acceptare relativ scurt.

În momentele cele mai dificile, Franța arată ce e mai bun la ea însăși. În acest moment în care secolul se schimbă, trebuie să trasăm împreună o cale de urmat spre viitor”, a declarat Macron.

Președintele a insistat că al doilea mandat, pe o perioadă de cinci ani, nu va fi o simplă continuare a primului mandat, ci va propune o “nouă metodă” de a acționa. Macron a promis să ia măsuri pentru a crea un sistem de educație “mai incluziv” și a oferi “servicii de sănătate accesibile peste tot”, precum și o mai mare egalitate de gen și o armată mai puternică.

Macron, în vârstă de 44 de ani, care a câștigat alegerile din 24 aprilie cu un scor de 58,55% împotriva lui Le Pen, este așteptat să numească un nou premier pentru a-l înlocui pe Jean Castex, precum și alți miniștri. De asemenea, președintele a schimbat numele partidului său de centru “Republica în mișcare” în “Renașterea”.

Ceremonia de sâmbătă a avut loc după ce Partidul Socialist, împreună cu Verzii și Comuniștii, a format o alianță istorică pentru alegerile parlamentare în două tururi de luna viitoare, sub conducerea liderului de extremă stânga Jean-Luc Mélenchon, care s-a apropiat de locul al treilea în cadrul alegerilor prezidențiale.

Sursă: The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday