”În ceea ce privește spitalele, este foarte probabil că nu sunt puteri străine, ci mai degrabă organizații de tip mafiot, adesea situate în țările din est, dar nu doar acolo, care vor să facă bani”, a declarat ministrul Cedric O. 

Declarațiile oficialului francez au loc după ce mai multe laboratoare de analize și spitale franceze au fost recent ținta unor atacuri cibernetice. Liberation a dezvăluit, în urmă cu două zile, că informațiile confidențiale legate de 500 de mii de pacienți au fost furate din sistemele informatice ale laboratoarelor de biologie medicală și postate online. Astfel, au fost dezvăluite atât datele de contact (adresă, număr de telefon, număr de asigurare socială), cât și informații medicale (grupă de sânge, tratamente, probleme medicale) stocate de 30 de laboratoare. Secția de criminalitate informatică a parchetului din Paris a deschis, ieri, o anchetă în acest caz care este considerat ”o scurgere de date fără precedent”. 

Pe 9 februarie spitalul Dax din sud-vestul Franței a fost ținta unui atac de tip ransomware, care a blocat sistemele informatice și a forțat personalul să recurgă la utilizarea stiloului și a hârtiei. Pe 15 februarie, un atac similar a lovit un spital din Villefranche-sur-Saône, lângă Lyon. Potrivit ministrului Cedric O, sistemele informatice ale celor două spitale nu au fost restabilite nici până acum.

Săptămâna trecută, președintele Emmanuel Macron a promis mai mult sprijin financiar în consolidarea mijloacelor Franței de a combate atacurile cibernetice.

Surse alternative: Politico, Liberation

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday