Este o lovitură pe la spate. Am stabilit o relație de încredere cu Australia și această încredere a fost trădată“, a declarat ministrul francez al afacerilor externe, Jean-Yves Le Drian. Acesta a adăugat că este “supărat și foarte amar de această despărțire“, și a precizat că a vorbit cu omologul său australian cu câteva zile în urmă și că nu a primit nicio indicație serioasă despre această mișcare.

Le Drian a indicat că Franța va lupta împotriva anulări contractului: ”Acest lucru nu s-a terminat. Vom avea nevoie de clarificări. Avem contracte. Australienii trebuie să ne spună cum ies din asta. Vom avea nevoie de explicații. Avem un acord interguvernamental pe care l-am semnat cu mare fanfară în 2019, cu angajamente precise, cu clauze, cum ies din el? Va trebui să ne spună. Deci acesta nu este sfârșitul poveștii“.

Jean-Yves Le Drian a denunțat, de asemenea, ”comportamentul american”. ”Ceea ce mă preocupă, de asemenea, este comportamentul american. Această decizie brutală, unilaterală, imprevizibilă seamănă foarte mult cu ceea ce făcea domnul Trump. (…) Aliații nu își fac acest lucru unul celuilalt”, a continuat acesta.

Și ministrul francez al Apărării a denunțat ruperea contractului. ”Această decizie este contrară literei și spiritului cooperării care a prevalat între Franța și Australia. Alegerea americanilor de a îndepărta un aliat și un partener european precum Franța dintr-o colaborare cu Australia, într-un moment în care ne confruntăm cu provocări fără precedent în regiunea Indo-Pacifică … arată o lipsă de coerență, Franța nu poate decât să constate și să regrete”, a declarat Florence Parly.

Reamintim că astăzi, Joe Biden a anunțat o nouă alianță SUA – Marea Britanie – Australia, care prevede dotarea Australiei cu submarine nucleare. Acordul cu Marea Britanie și SUA a reprezentat o surpriză în Australia, unde cele mai recente raporturi indicau că Franța, ci nu SUA, își va întări legăturile militare, după ce anunțase că va construi pentru Australia 12 submarine diesel în valoare de 66 de miliarde de dolari, proiectate pe baza unor submarine nucleare de atac franceze, de tip Barracuda.

Sursă: Politico.eu

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday