Mii de protestatari din mișcarea ,,Vestele Galbene” au protestat în marile orașe, în ciuda sondajelor de opinie care arată o redresare a popularității președintelui Emmanuel Macron, scrie Reuters.

Protestatarii de la Paris au adus un omagiu celor răniți în ultimele luni, denunțând folosirea armelor la proteste. Peste zece mii de persoane au protestat în Capitală. Poliția a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa unii protestatari. Reuters notează că situația a rămas relativ calmă în comparație cu weekend-urile anterioare. Alte mii de persoane au ieșit, de asemenea, în Tours, Valence, Marsilia și Bordeaux.

,,Ne interzic să protestăm și se trage asupra protestatarilor fără nici un motiv bun. Există multe represiuni, există o mulțime de răniți, ne-am născut ca o mișcare pașnică și această violență nu este înțeleasă”, a declarat un protestatar, potrivit EFE.

Guvernul a avertizat vineri că poliția nu va ezita să riposteze în cazuri de violență pornită de la demonstranți. Aproximativ 1000 de ofițeri de poliție au fost răniți, împreună cu 1700 de demonstranți de la începutul protestelor, potrivit cifrelor oficiale.

Protestele au început la jumătatea lunii noiembrie fiind declanșate de planurile pentru creșterea taxelor pe combustibil. Ulterior, protestele au devenit mult mai ample și s-au transformat într-o revoltă mai largă împotriva guvernului.

Amintim că, după mai multe proteste ample, președintele Macron a transmis un mesaj prin care a cerut Guvernului și Parlamentului să ia măsuri economice concrete și a anunțat că salariul minim creşte cu 100 de euro din 2019.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday