În Piața Trocadero din vestul Parisului, activiști pentru drepturi, sindicaliști și jurnaliști au scandat: “Toată lumea vrea să filmeze poliția!” și au purtat pancarte pe care scria “Vom pune jos telefoanele atunci când voi veți depune armele”. Demonstrații similare au  avut loc la Marsilia, Lille, Montpellier, Rennes și Saint-Etienne. Legea limitează difuzarea de imagini cu polițiști în timpul intervenţiilor.

Proiectul de lege a trecut în prima lectură, vineri, de Adunarea Națională și marți va trece în a doua lectură. Apoi merge la Senat, pentru dezbateri suplimentare, înainte să intre în vigoare.

Susținătorii legii spun că ofițerii de poliție și familiile lor au nevoie de protecție împotriva hărțuirii, atât online, cât și personală, când sunt în afara serviciului.

De cealaltă parte, opoziția afirmă că legea  este un atac la libertatea de exprimare și încalcă statul de drept, pentru că jurnaliștii nu mai pot relata despre abuzurile forțelor de ordine și face imposibilă tragerea la răspundere a poliției în cazurile de utilizare excesivă a forței asupra populației. 

Infracțiunea presupune o pedeapsă maximă de un an de închisoare și o amendă de 45.000 de euro.

Surse alternative: Reuters, BFMTV, Le Figaro.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday