Laboratorul a fost amendat cu 2,7 milioane de euro, iar fostul vicepreședinte a primit o pedeapsă de patru ani de închisoare cu suspendare. Și Agenția Franceză a Medicamentului a fost amendată cu 300 de mii de euro, pentru că nu a retras mai devreme licența de punere pe piață a pastilelor Mediator.

”Deși știau de ani buni care sunt riscurile medicamentului, nu au luat niciodată măsurile necesare”, a declarat judecătorul procesului. Pe parcursul anchetei au fost prezentate în instanță mii de reclamații formulate de francezi. 

Mediator este un produs derivat din amfetamină, destinat persoanelor supraponderale și suferinde de diabet. Pentru calitatea de a suprima pofta de mâncare, a fost prescris și persoanelor sănătoase care voiau să piardă din greutate. A fost interzis în SUA, Italia sau Spania la începutul anilor 2000 și în 2009 în Franța, după ce un pneumolog a demonstrat că provoacă leziuni cardiace și pulmonare grave.

Un studiu citat de BBC a stabilit că 500 de decese, înregistrate între 1976 și 2009, au avut legătură cu consumul de Mediator. Din estimările autorităților franceze, circa cinci milioane de persoane au folosit Mediator.

Surse alternatitve: BBC, Guardian, France 24

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday