Curtea de Apel din Paris a dat astăzi sentința definitivă în cazul fostului prim-ministru, care inițial fusese condamnat la cinci ani de închisoare (din care doi cu executare) dar a făcut apel. Nu este însă clar dacă el își va ispăși pedeapsa cu executare după gratii sau în arest la domiciliu.

François Fillon a fost găsit vinovat că și-a plătit soția cu aproximativ un milion de euro din fonduri publice pentru ”efortul minim depus” în calitate de asistent parlamentar. Ancheta începută în 2017 a pus atunci capăt oricărui demers al fostului premier francez de a candida pentru funcția de președinte al țării.

Penelope Fillon, soția lui François, a fost condamnată și ea la doi ani de închisoare cu suspendare pentru delapidare. La audierile din noiembrie anul trecut, procurorii au prezentat dovezi clare care atestau că François, la acea vreme președinte al Consiliului General de la Sarthe, și Marc Joulaud, consilierul principal al acestuia, au angajat-o fictiv pe Penelope ca asistent parlamentar în trei perioade, între 1998 și 2013. 

Cei doi soți au mai fost obligați să plătească amenzi de câte 375 de mii de dolari, iar doamna Penelope să restituie suma de 800 de mii de euro.

Surse alternative: BFM, Barron’s

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday