Actualul președinte și-a anunțat candidatura prin intermediul unei scrisori publicate de mai multe ziare din țară. Dacă va reuși să câștige scrutinul, Macron ar fi primul candidat care obține al doilea mandat, în ultimii 20 de ani.

Nu am realizat tot ce ne-am propus. Există unele alegeri pe care, cu experiența pe care am acumulat-o de la dumneavoastră, probabil le-aș fi privit altfel”, a precizat președintele francez în scrisoare.

Macron intră oficial în cursa pentru președinție cu doar o lună înainte de primul tur al alegerilor, care are loc pe 10 aprilie. Sondajele de opinie arată, conform Reuters, că este candidatul favorit (25% intenție de vot), fiind urmat de Marine Le Pen (17%) și Eric Zemmour (14%). Campania din acest an va fi influențată de războiul pe care Rusia îl duce în Ucraina. Reuters notează că acest context lasă loc pentru unii candidați de extremă-dreaptă să își explice acum poziția pro-Rusia și pro-Putin.

Lista completă a candidaților va fi publicată luni, iar Macron și-a anunțat candidatura cu doar două zile înainte de expirarea termenului-limită, explică BMFTV. Constrâns de timpul rămas, Macron trebuie să-și publice în următoarele ore, la Înalta Autoritatea pentru transparența vieții publice, declarațiile de activitate și de avere. 

Surse alternative: Reuters, BFMTV

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday