Pe fondul răspândirii variantei Delta și a ratei de vaccinare mică sau chiar inexistentă în rândul copiilor, ultimele modele de răspândire epidemică emise de Institutul Pasteur arată că jumătate din numărul de cazuri noi de Covid vor apărea la copii din septembrie. “Școala este cea mai complexă situație care ne așteaptă în această toamnă. Este un spațiu în care virusul poate circula“, a declarat Arnaud Fontanet, membru al Consiliului Științific.

În Franța, doar o treime (32,4%) din copiii cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani au fost vaccinați complet, în timp ce 56,2% au primit o doză de vaccin.

Ne putem teme că va fi o epidemie pediatrică“, spune Lila Bouadma, membru al Consiliului Științific, pentru BFMTV.

Ministrul Educației, Jean-Michel Blanquer, a dezvăluit în urmă cu câteva zile protocolul de sănătate ce urmează să fie aplicat odată cu începerea școlii pe 2 septembrie: masca va fi obligatorie în interior, dar nu și în aer liber, iar în cazul în care un elev este depistat cu Covid se trece la cursuri online.

Dacă virusul circulă foarte repede, iar adulții nu sunt complet vaccinați, vor fi afectați mulți copii și, în termeni absoluți, vor fi mulți copii în spitalele noastre. Nu suntem pregătiți pentru asta, deoarece terapia intensivă pediatrică este extrem de specializată“, avertizează doctorul Lila Bouadma. Pfizer și Moderna au anunțat în urmă cu câteva luni că au început studii clinice pentru a determina eficacitatea și siguranța vaccinului pentru copiii cu vârste între 5 și 12 ani, dar este clar că acesta nu va fi disponibil până în 2022.

Specialiștii susțin în continuare necesitatea testării regulate și respectarea măsurilor de protecție. Ei propun folosirea în școli a testelor rapide cu probe de salivă, mai puțin invazive, și izolarea elevilor infectați cât mai repede posibil, pentru a evita închiderii școlilor.

Sursă: BFMTV.

Sursă Foto: Tatyana Tomsickova | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday