Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, i-a spus președintelui Senatului de la București, Călin Popescu Tăriceanu, că executivul de la Bruxelles urmărește cu îngrijorare reformele judiciare și codurile penale.

„Prim-vicepreședintele Comisiei Europene a fost informat de președintele Tăriceanu despre ultimele evoluții din Parlamentul României, și anume reformele judiciare și ale codurilor penale. Noi, precum și alți parteneri internaționali și statele membre, am subliniat în repetate rânduri că lupta împotriva corupției și asigurarea unui sistem judiciar independent și profesionist sunt de o importanță capitală. Prim-vicepreședintele a reiterat faptul că Comisia continuă să urmărească îndeaproape și cu îngrijorare reformele judiciare și codurile penale din România”, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene. 

„De asemenea, ei au discutat situația actuală a mecanismului de cooperare și verificare pentru România. MCV se bazează pe patru criterii de referință stabilite la începutul mecanismului, care nu s-au modificat și care încă nu au fost încă îndeplinite. În ianuarie 2017, Comisia a formulat 12 recomandări practice pentru a ajuta România să îndeplinească criteriile de referință pentru a încheia MCV. Din păcate, progresele înregistrate în urma acestor recomandări nu au fost suficiente până în prezent, iar problemele închise anterior sunt redeschise. Prim-vicepreședintele Comisiei Europene i-a reamintit președintelui Tăriceanu că este crucial pentru România acum să-și intensifice eforturile și să evite anularea realizărilor din trecut”, a adăugat reprezentantul de la Bruxelles.

Astfel, Comisia Europeană l-a contrazis pe Tăriceanu, care spunea că România este încă sub supravegherea MCV, deoarece executivul european ar fi adăugat noi criterii de îndeplinit.

„Urmărim îndeaproape reformele judiciare și codurile penale din România. Vom examina legislația privind compatibilitatea acesteia cu legislația UE relevantă în domeniul justiției penale și al cooperării polițienești și al standardelor internaționale”, a mai subliniat Comisia Europeană.

 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday