Actualii conducători ai Newcastle United s-au înțeles cu consorțiul din care fac parte Fondul Public de Investiții al Arabiei Saudite (PIF), compania de capital de risc PCP Capital Partners și RB Sports and Media. Reprezentanții Premier League au arătat că asocierea a demonstrat legal că nu Regatul Saudit va controla clubul, ci fondul de investiții. PIF este condus de Mohammed bin Salman, prințul moștenitor al Arabiei Saudite, care, potrivit unui raport al Administrației Americane, declasificat în luna februarie a acestui an, a ordonat uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi în 2018, un contestatar al măsurilor promovate de Salman. Oficialii saudiți au respins acuzațiile.

ONG-ul Amnesty International a cerut Premier League să modifice condițiile de schimbare a patronajului unui club: “În loc să permită unora să investească în fotbal pentru că au buzunare adânci, Premier League ar trebui să schimbe testul conducătorilor, astfel încât să adreseze problema drepturilor omului”.

În rândul fanilor clubului englez a fost desfășurat și un chestionar, la care 94% din totalul celor 2.406 respondenți s-au pronunțat în favoarea preluării. CNN explică faptul că fostul patron, Mike Ashley, nu se mai bucura de încrederea suporterilor, fiind criticat pentru lipsa investițiilor în infrastructura clubului, precum și pentru politica de transferuri. În prezent, Newcastle se află pe penultimul loc în clasamentul primei ligi de fotbal.

Newcastle devine al treilea club din cele mai importante ligi de fotbal europene care este preluat de investitori din Zona Golfului. În 2008, șeicul Mansour, un influent politician al Arabiei Saudite, a cumpărat Manchester City, iar în 2011, PSG  a fost preluat de emirul Qatarului.

Sursa: CNN.

Sursa foto: Chris Dorney | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday