Angelo Caloia, în vârstă de 81 de ani, a primit o pedeapsă de opt ani și 11 luni de închisoare, fiind cel mai înalt oficial de la Vatican condamnat pentru infracțiuni financiare. Avocatul său a anunțat că va ataca sentința pronunțată de Curtea Vaticanului.

Caloia, fost președinte al Băncii Vaticanului în perioada 1999-2009, a fost acuzat alături de doi avocați, consultanți ai băncii, de delapidare în timp ce gestionau vânzarea unor imobile deținute de bancă în perioada 2001-2008. Au trecut în documente o valoare mai mică a tranzacției decât valoarea ei reală.

Avocatul Gabriele Liuzzo, în vârstă de 97 de ani, a primit aceeași sentință ca și Caloia, respectiv 8 ani și 11 luni, iar fiul său, Lamberto Liuzzo, în vârstă de 55 de ani, a primit o pedeapsă de cinci ani și două luni.

Totodată, Curtea Vaticanului le-a interzis celor trei să mai ocupe funcții publice. 

Banca Vaticanului a fost mult timp afectată de scandaluri financiare. În septembrie 2020, Giovanni Angelo Becciu, unul dintre cei mai puternici cardinali ai Vaticanului, și-a dat demisia din funcție, după ce a fost acuzat de delapidare. 

Sursă alternativă: CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday