Tony Blair afirmă că lumea se află “într-un punct de cotitură” din istorie comparabil cu încheierea celui de-al Doilea Război Mondial sau cu colapsul Uniunii Sovietice, dar de această dată, “în mod clar Occidentul nu mai este în ascensiune”. Fostul premier britanic sugerează, într-o prelegere privind alianţa dintre SUA şi Europa rostită la Londra, că dominația economică și politică occidentală este într-o tendință descendentă și se apropie de final, iar NATO nu ar trebui să permită să fie depășită militar de China. 

În contextul în care președintele chinez nu a contestat invadarea Ucrainei și nu l-a criticat în niciun fel pe Vladimir Putin, ci chiar a criticat sancțiunile impuse Moscovei, Blair spune că războiul din Ucraina “a clarificat că Occidentul nu poate miza pe faptul că Beijingul se comportă într-o manieră pe care noi am considera-o raţională”.

“Locul Chinei ca superputere este natural şi justificat. Ea nu este Uniunea Sovietică”, a mai declarat fostul premier al Regatului Unit în perioada 1997 – 2007, subliniind că aliații cei mai apropiați ai Chinei în anii următori vor fi Rusia și Iran.

Sursă: Reuters

Foto: Markwaters | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday