Adrian Eugen Ionel, fostul director general al Companiei Naţionale Unifarm SA, a fost condamnat astăzi de Tribunalul București la 6 ani şi 8 luni de închisoare cu executare, într-un dosar de luare de mită, abuz în serviciu și trafic de influență, deschis în 2020.

Potrivit rechizitoriului DNA, Adrian Ionel a cerut mită în valoare de 760.000 de euro de la reprezentanţii unei firme, în schimbul atribuirii unui contract de achiziţie de echipamente de protecţie împotriva infectării cu coronavirus, respectiv 250.000 de combinezoane şi trei milioane de măşti chirurgicale. De asemenea, fostul director al Unifarm ar fi convins un funcționar din cadrul companiei să ateste în mod nereal că negocierea s-ar fi efectuat cu reprezentantul legal al firmei private care a livrat echipamentele, deși Ionel convenise asupra clauzelor contractului și a prețului echipamentelor cu un intermediar, la un restaurant din București.

În plus, cele un milion de măști livrate și recepționate în prima tranșă de Unifarm nu erau măști chirurgicale, ci măști de protecție neconforme cu standardele stipulate în contract. Astfel, Adrian Ionel a primit cinci pedepse: 4 ani de închisoare pentru abuz în serviciu, 3 ani pentru luare de mită, 3 ani pentru complicitate la trafic de influenţă, un an pentru instigare la fals intelectual şi un an pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, acestea fiind contopite.

Decizia nu este definitivă și poate fi atacată la Curtea de Apel București.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday