Cazul lui George Blake a fost printre cele mai cunoscute în Războiul Rece, alături de cazul grupului de agenți dubli britanici cunoscut sub numele de Cambridge Five. Deși a lucrat separat de Cambridge Five – un inel de spionaj al foștilor studenți din Cambridge care au transmis informații Uniunii Sovietice – Blake a spus că a cunoscut doi dintre ei, Donald Maclean și Kim Philby.

A evadat din Olanda în cel de-Al Doilea Război Mondial după ce s-a alăturat rezistenței olandeze ca curier și a ajuns în Marea Britanie în ianuarie 1943. După ce s-a alăturat marinei britanice a început să lucreze pentru MI6, în 1944.

După război, Blake a lucrat în orașul german Hamburg și a studiat limba rusă la Universitatea Cambridge înainte de a fi trimis în 1948 la Seul unde a adunat informații despre Coreea de Nord comunistă, China comunistă și Orientul îndepărtat sovietic. A fost arestat după începerea războiului coreean în 1950, iar în timpul petrecut într-o închisoare nord-coreeană,  a devenit un comunist convins, citind lucrările lui Karl Marx și simțindu-se revoltat de bombardamentele SUA în Coreea de Nord.

După eliberarea sa în 1953, s-a întors în Marea Britanie și în 1955 a fost trimis de MI6 la Berlin, unde a adunat informații despre spionii sovietici, dar a transmis și Moscovei informații despre operațiunile britanice și americane.

Demascat ca spion sovietic în 1961, Blake a fost condamnat la 42 de ani de arest în închisoarea londoneză Wormwood Scrubs. El a scăpat în 1966 cu ajutorul altor deținuți și a doi activiști pentru pace și și-a petrecut restul vieții în Uniunea Sovietică și apoi în Rusia, unde a fost dus ca erou.

A primit numele rus Georgy Ivanovich și a fost medaliat de Vladimir Putin în 2007, deținând gradul de locotenent colonel în KGB.

Într-un interviu acordat Reuters la Moscova în 1991, Blake a spus că a crezut că lumea se află în ajunul comunismului și că “a fost un ideal care, dacă ar fi putut fi atins, ar fi meritat cu adevărat”.

Într-un mesaj de condoleanțe publicat de Kremlin, președintele rus Vladimir Putin a declarat că Blake este un profesionist cu un curaj deosebit, “care a adus o contribuție neprețuită la paritatea strategică globală și la pace”.

Sursă: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday