Direcția Națională Anticorupție, Serviciul Teritorial Constanța a dispus trimiterea în judecată, în două dosare distincte, a lui Radu Mazăre, fostul primar al Constanței, al viceprimarului Decebal Făgădău (la data faptelor avea atribuții de primar) și a secretarei primăriei Marcela Enache.

Astfel, în primul dosar, procurorii anunță că în sarcina inculpatului Mazăre Radu Ștefan (aflat în stare de detenție), la data faptei primar al municipiului Constanța, s-a reținut infracțiunea de abuz în serviciu, iar în sarcina inculpatei Enache Marcela (în stare de libertate), la data faptei secretar al municipiului Constanța,  s-a reținut infracțiunea de complicitate la abuz în serviciu. 

În cel de-al doilea dosar, au fost trimiși în judecată, în stare de libertate Făgădău Decebal, la data faptei viceprimar cu atribuții de primar al municipiului Constanța, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu și Enache Marcela, la data faptei secretar al municipiului Constanța, în sarcina căreia s-a reținut infracțiunea de complicitate la abuz în serviciu.

În rechizitoriile întocmite, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În primul dosar – În perioada 2007 – 2012, inculpatul Mazăre Radu Ștefan, în calitatea menționată mai sus, și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu prevăzute de dispozițiile legale, în sensul că ar fi dispus vânzarea a 10 terenuri din domeniul privat al municipiului Constanța în alte condiții decât prin licitație publică (negociere directă) și fără ca rapoartele de evaluare să fi fost aprobate de Consiliul Local.

De asemenea, terenurile respective, situate în stațiunea Mamaia, în imediata vecinătate a plajei ori în zone cu un potențial turistic și comercial deosebit (malul Lacului Siutghiol, Parcul Tăbăcăriei etc.), ar fi fost vândute la prețuri mult diminuate, împrejurare prin care s-ar fi produs patrimoniului municipiului Constanța un prejudiciu în valoare de 1.732.687 euro, concomitent cu obținerea unui folos necuvenit pentru cumpărători.

În demersurile sale, edilul ar fi beneficiat de ajutorul inculpatei Enache Marcela, care, în calitate secretar al municipiului Constanța, ar fi contrasemnat o parte dintre documentele care au stat la baza tranzacțiilor respective.

În al doilea dosar – În cursul anului 2015, în aceeași manieră ar fi acționat și inculpații Făgădău Decebal și Enache Marcela, care, în calitățile menționate mai sus, și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu prevăzute de dispozițiile legale în legătură cu vânzarea a 3 terenuri din domeniul privat al municipiului Constanța.

Prin aceste demersuri inculpații ar fi produs patrimoniului municipiului Constanța un prejudiciu în valoare de 133.688 euro, concomitent cu obținerea unui folos necuvenit pentru cumpărători.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday