Precizările Forumului vin în contextul în care Guvernul a sesizat Curtea Constituțională în legătură cu formarea completelor de 5 judecători de la Înalta Curte. Decizia a fost luată după ce Dragnea a reclamat nelegalitatea completului care îi judecă apelul în dosarul angajărilor fictive.

Reprezentanții Forumului prezintă într-un comunicat de presă argumente prin care arată că nu există un conflict între Înalta Curte și Parlament. Analiza a fost trimisă către CCR ca o opinie privind sesizarea înaintată de Guvern.

,,Aspectele sesizate în cererea formulată de Prim-ministru nu întrunesc elementele constitutive ale unor conflicte juridice de natură constituțională.

Prin emiterea Hotărârii nr.89 din 4 septembrie 2018, Înalta Curte de Casație și Justiție, prin Colegiul său de conducere, nu și-a arogat o competență de legiferare şi, prin urmare, nu a încălcat competența Parlamentului României de a legifera, ci, pur şi simplu, a emis un act în temeiul atribuțiilor prevăzute de art. 29 din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară și de art. 19 lit. j din Regulamentul privind organizarea şi funcţionarea administrativă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie”, arată Forumul Judecătorilor în documentul citat.

Forumul Judecătorilor face referire și la articolul 124 din Constituție: ,,Nu există o situaţie conflictuală născută între Parlamentul României, pe de o parte, și Înalta Curte de Casație și Justiție, pe de altă parte, care să rezide în mod direct în textul Constituției. În fapt, este dedus judecăţii Curţii Constituţionale, un conflict clasic de drept administrativ, de competenţa unei instanţe judecătoreşti. În baza art. 124 din Constituţie, justiţia se înfăptuieşte în numele legii şi se realizează prin Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi prin celelalte instanţe judecătoreşti stabilite de lege, astfel că o decizie în alt sens a Curţii Constituţională ar fi de natură a anula competenţa instanţelor judecătoreşti, stabilită de însăși Legea fundamental”.

Analiza integrală realizată de Forumul Judecătorilor poate fi consultată aici. 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday