Înaintea ultimei curse de la Abu Dhabi cei doi se aflau la egalitate de puncte, lucru nemaiîntâlnit în Formula 1 din 1974. Max Verstappen (Red Bull) a plecat din pole position, iar Lewis Hamilton (Mercedes) de pe a doua poziție de pe grila de start. Verstappen a optat pentru pneuri ”soft”, în timp ce Hamilton pentru cauciucuri ”medium”.

Lewis Hamilton a luat startul mai bine și l-a depășit pe Verstappen. Olandezul a revenit după câteva viraje și a încercat să-l depășească pe englez, mașinile celor doi s-au atins, iar Hamilton a ieșit în afara pistei și a tăiat curba, însă comisarii de cursă au considerat că nu se impune nicio sancțiune. Din acel moment, distanța dintre cei doi a crescut în mod constant. După zece tururi, avansul dintre Hamilton și Verstappen era de 2,5 secunde.

Cei doi au schimbat pneurile în turul 15, iar la ieșirea de la boxe Hamilton se clasa pe doi, în spatele lui Sergio Perez (Red Bull), iar Verstappen pe locul 4. Distanța dintre cei doi era de peste 8 secunde, însă aceasta a scăzut la sub 2 secunde într-un singur tur, în momentul în care Hamilton a încercat să îl depășească pe Perez.

La mijlocul cursei, distanța dintre cei doi era 3,6 secunde, iar avansul lui Hamilton a crescut constant. În turul 38, Max Verstappen a schimbat din nou pneurile și a ieșit la 17 secunde în spatele lui Hamilton. Distanța dintre cei doi era una considerabilă, iar Hamilton părea că va câștiga titlul mondial. În turul 54 a avut loc un accident, a fost introdusă mașina de ”safety”. Verstappen a profitat de ocazie, a intrat la boxe și a schimbat din nou cauciucurile, a trecut pe ”soft”. Safety car-ul a ieșit cu un tur înainte de final. Verstappen a atacat și l-a depășit pe Hamilton în ultimul tur și a devenit noul campion mondial.

 

Este primul titlul mondial în Formula 1 din cariera lui Max Verstappen. Olandezul de 24 de ani a câștigat zece curse în acest sezon și a plecat din pole position tot de atâtea ori.

Max Verstappen a debutat în Formula 1 în 2015, la Marele Premiu al Australiei, la vârsta de 17 ani și 166 de zile, devenind cel mai tânăr pilot din istoria competiției. După un sezon petrecut alături de echipa Toro Roso, Verstappen a fost promovat la echipa Red Bull Racing. La vârsta de 18 ani a câștigat Marele Premiu al Spaniei, la prima sa cursă pentru Red Bull, și a devenit cel mai tânăr pilot care a câștigat o cursă de F1 și primul olandez care a reușit acest lucru. În ultimele două sezoane, Verstappen a încheiat pe locul trei în clasamentul piloților, după Lewis Hamilton și Valtteri Bottas.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday