Declarațiile premierul Cîțu au avut loc după ședința de guvern de astăzi și în contextul tensiunilor din cadrul coaliției de guvernare. Șeful Executivului s-a referit la actele normative adoptate, iar ulterior a fost întrebat despre demiterea ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu.

Premierul Cîțu a precizat că a delegat principalele atribuții de ministru interimar al Sănătății către secretarul de stat Andrei Baciu.

Principalele declarații:

E important să fim toți aici pentru români. Azi s-au aprobat acte normative importante. La început aș vrea să demontez o informație falsă. Memorandumul depus de Ministerul Muncii nu are reduceri de venituri în sectorul public. Nu se prevede asta. 

Alte acte, era nevoie de OUG pentru planul de restructurare al Complexului Energetic Oltenia, pentru cumpărarea certificatelor verzi. Dacă nu se cumpărau era destul de nasol.

Reproșul celor de la USR-PLUS este că nu i-ați anunțat de intenția de a-l revoca pe Vlad Voisculescu. De ce ați ales așa?

Mă surprinde puțin abordarea. În ședința de coaliție de luni, am fost foarte clar. S-au discutat atribuțiile constituționale ale premierului. Ele sunt de a evalua și propune revocarea. Mi-am exercitat atribuțiile. Acolo toți președinții sunt de acord că acestea sunt atribuțiile și nu vor contesta. Așa am plecat din acea zi.

Voiculescu anunța că sunt persoane care așteaptă pat ATI. Ce măsuri luați?

Am discutat cu directorii DSP, cu manageri de spital, până duminică vom ajunge la 1600 de paturi. Înțeleg că se rezolvă și problema de personal, voi monitoriza, voi sta aproape de sistemul de sănătate. 

Azi a fost prima ședință în care ați fost față în față cu miniștrii USR-PLUS. Ieri Dan Barna anunța că nu vă mai susține. Azi v-a transmis el același mesaj?

În ședință le-am mulțumit că au găsit tăria să treacă peste ce s-a întâmplat ieri. Le mulțumesc din nou. A fost un pas important spre deblocare.

Ați avut vreo discuție cu Klaus Iohannis? Ce v-a transmis?

Vorbesc des cu președintele. Sunt discuțiile noastre.

Luați în calcul demisia?

O întrebare, mulțumesc.

Dan Barna nu renunță la ultimatum. Luați în calcul să vă dați demisia, vă temeți de o moțiune de cenzură?

Guvernarea continuă, facem lucruri importante pentru români, azi s-au aprobat acte importante, avem de guvernat o situație dificilă, avem o campanie de vaccinare de succes, locul 4 în UE. Putem să ieșim mai repede, să ajungem în normalitate. Cred că toți membrii guvernului susțin campania de vaccinare. 

Situația este una foarte dificilă. Ministerul Sănătății are de gestionat pandemia. Ați agreat cu domnul Barna un termen pentru un nou ministru, ce veți face dacă nu se va desemna, va propune PNL?

Eu v-am anunțat aseară că în propunerea inițială am propus ca interimar Barna. În urma refuzului, a deciziei de a nu-și asuma asta, mi-am asumat eu. Vom continua să administrăm așa cum am făcut-o până acum. Mă voi implica și mai mult. 

Vă veți delega atribuțiile către Andrei Baciu?

Am delegat majoritatea atribuțiilor deja, către domnul Baciu.

Cum a arătat ziua dvs. de lucru ca ministru al sănătății?

Am avut ședințe cu directorii DSP, dar și cu alții.

USR PLUS a solicitat ședință de urgență a coaliției și potrviti surselor și una cu Klaus Iohannis. De ce nu a avut loc o astfel de întâlnire? PNL și UDMR ar dori să aibă loc luni, de ce nu s-a tranșat până acum?

Președinții PNL și UDMR au explicat, de obicei ședințele coaliției sunt lunea. Rămân lunea.

Au existat tensiuni în timpul ședinței de guvern?

Nu, nu există certuri niciodată. Ca premier vă spun că nu există.

La nivelul partenerilor USR PLUS există temerea că pe viitor ați putea proceda la revocări similare, fără o evaluare șamd. Ce garanții le veți da că cazul voiculescu nu se va transforma într-un precedent periculos?

Nu comentez scenarii. Nu putem reglementa mai mult decât o face Constituția.

USR PLUS anunța că retrage susținerea. Va fi o cale ca coaliția să continue?

Coaliția funcționează. Am aprobat și azi acte importante.

Vorbiți de o campanie de vaccinare de succes. Totuși, pe listele de vaccinare sunt puțin peste 300.000.

Pe mine mă bucură, asta încercăm să facem, să avem doze, să vaccinăm și să nu mai fie doze. Avem, am ajuns la 80 de mii de persoane vaccinate/zi. Toți românii să meargă să se vaccineze. E singura soluție!

Spuneați că luni a fost o discuție și referitoare la atribuțiile premierului. De ce era nevoie de o asemenea discuție? Ordinul a apărut abia marți seară. 

Ordinul a fost anulat de ieri. Să vorbim și despre el. Putem să discutăm dacă trebuie sau nu să avem acele criterii. Ordinul s-a publicat fără să treacă prin CNSU. Nu se putea publica.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday