Principalele declarații ale lui Florin Cîțu, președinte PNL și premier interimar:

  • În ședința Biroului Național al PNL, a fost adoptată propunerea Biroului Executiv de flexibilizare a mandatului de negocieri cu forțele democratice din parlament. Echipa de negociere este condusă de mine și mai fac parte secretarul general și cei patru vice-președinți.
  • PNL este la guvernare, criza politica a fost generată de alte partide. Avem un partid care a plecat de la guvernare, care a semnat o moțiune de cenzură cu AUR. PNL a stat la guvernare și guvernează. Ceea ce este important să știe românii este că tot PNL vine și ia o decizie pentru a depăși această criză.
  • Nu avem o discuție despre premier. Am flexibilizat două decizii – de a putea să mergem la guvernare cu USR, precum și altă decizie luată în Consiliul Național, aceea de a nu negocia cu PSD. La negocieri vom merge ca premierul să fie al PNL, după care vom discuta detalii.
  • Tot PNL face un pas înainte, ia o decizie de a flexibiliza și de a discuta. Vom reveni în Biroul Politic Național și în funcție de ce se negociază se va lua o decizie. PNL merge la aceste negocieri și spune că vrea să facă guvernare cu premier liberal.
  • Despre negocierile cu PSD: Nu vom modifica nimic din ce am susținut tot timpul, o guvernare liberală. M-am asigurat că în PNRR sunt incluse reformele. Cine încearcă să modifice o virgulă în PNRR, ar însemna că nu vom lua acești bani. Reformele – salarii, administrație publică – sunt incluse acolo. Orice guvernare vom face, nu vom devia de la obiectivele noastre de a avea o Românie modernă, cu un parcurs european.
  • Legile justiției sunt în Parlamentul României, ele au trecut de guvern. Poziția PNL rămâne aceeași pe tema legilor justiției.
  • Noi vom merge la aceste negocieri cu o strategie pentru fiecare partid în parte. În ambele variante, cu USR sau PSD, mergem cu premier din PNL. Pe mine mă interesează să avem un Guvern cât mai repede și vom merge la aceste negociere pentru a stabili o majoritate cât mai rapid. Avem mandat să negociem cu toate forțele democratice din Parlament.
  • Vom face USR propunerea de negociere și vom vedea dacă stau la masă cu noi. Ne menținem mandatul primit, de a ne asigura că în orice guvernare vom fi vom păstra idealurile și măsurile liberale.

Președintele PNL a susținut o conferință de presă la finalul ședinței Biroului Politic Național al partidului, organizată după ce Nicolae Ciucă și-a depus mandatul de premier desemnat.

După ce Nicolae Ciucă și-a depus mandatul, Marcel Ciolacu, președintele PSD, a spus că partidul său își asumă intrarea la guvernare și că are discuții cu toți liderii politici care pot ajuta la ieșirea din criză. Dacian Cioloș, președintele USR, a declarat că decizia lui Ciucă a fost una corectă și că ”PNL are de ales între a reface coaliția cu USR și să continuăm împreună pe drumul reformelor pe care le-am agreat sau să se întoarcă la PSD”.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday