Capsula a fost lansată cu ajutorul unei rachete Atlas V dezvoltate de Boeing în parteneriat cu Lockheed Martin. La bordul capsulei se află un manechin. Dacă aceasta ajunge cu bine la Stația Spațială Internațională, urmează ca până la finalul anului, doi sau trei astronauți ai NASA să fie trimiși spre Stația Spațială Internațională (ISS) în vederea primului astfel de zbor cu echipaj uman realizat de Boeing.

Până în acest moment, responsabilii au informații conform cărora capsula a ajuns pe orbita potrivită. “Este o zi mare pentru noi. Sunt foarte mândru să pot spune că Starliner este în drum spre Stația Spațială Internațională”, a spus Mark Nappi, vicepreședinte al Boeing. 

Primul test de acest gen a avut loc în 2019, însă din cauza unor erori foarte grave, capsula a ajuns pe orbita greșită și a trebuit să ocolească Stația din cauza unor probleme de soft. Al doilea test trebuia să aibă loc vara trecută, însă din cauza unor probleme la niște supape, numărătoarea inversă a fost oprită. Astfel, noua misiune devine cu atât mai importantă după eșecurile înregistrate anterior.

Costul total al acestei testări a fost de aproape 600 de milioane de dolari. Scopul este “să prindă din urmă” compania lui Elon Musk, SpaceX, care a reușit până acum să zboare cu astronauți către și de la stația spațială timp de doi ani. NASA speră astfel ca și Starliner să poată fi folosită ca “taxi” pentru trimiterea astronauților pe ISS.

Surse: ABC News, DW

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday