Procedura prevede aplicarea unei cereri pe siteul ANAF, în urma căreia contribuabilul primește pe email o programare. La ora și data stabilită acesta intră într-o sesiune video cu un inspector de la Fisc, care îi poate pune întrebări de verificare a identității. ANAF precizează că acest video-interviu se desfășoară după reguli de conduită trimise în mesajul primit pe email, iar dacă contribuabilul nu poate participa la ora și data stabilite, poate cere o reprogramare.

Procedura este valabilă numai pentru persoane fizice, nu și pentru firme. Pentru contribuabilii persoane juridice, ANAF a emis la sfârșitul lunii mai o altă procedură, bazată pe transmiterea unor date emise și transmise anterior de Fisc, către firma care solicită acces on-line la Spațiul Privat Virtual.

Spațiul Privat Virtual (SPV) este un serviciu destinat atât persoanelor fizice, cât şi persoanelor juridice, prin intermediul căruia contribuabilii au acces pe internet la situația lor fiscală, află ce taxe au de plătit și primesc notificări de la Fisc. Este găzduit pe serverele Ministerului Finanțelor Publice, iar documentele comunicate prin acest serviciu au aceeaşi putere juridică ca cele comunicate prin poştă sau la ghişeu. Până acum, autorizarea unei persoane fizice sau juridice în SPV presupunea prezența fizică obligatorie la un ghișeu al ANAF.

Sursa: Comunicat ANAF

Foto: Charles Deluvio/Unsplash

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday