Ministerul Finanțelor anunță că Guvernul a aprobat astăzi inițiativa de a introduce nerespectarea termenului de dotare cu noile case de marcat sub incidența Legii prevenirii. Firmele mijlocii și mari au fost obligate prin lege, începând din 1 septembrie, să dețină case de marcat cu jurnal electronic. Obligația se va aplica și firmelor mici începând din 1 noiembrie.

,,Măsura, care va fi în vigoare temporar, va asigura o abordare de tip preventiv, stimulativ și nu de sancționare a operatorului economic de la prima abatere. Organele de control vor analiza situația fiecărui contribuabil în parte, iar dacă acesta nu s-a dotat cu aparate de marcat cu jurnal electronic, vor aplica avertismentul și vor stabili un termen de dotare de maximum 90 de zile, în funcție de constatări”, se arată în comunicatul transmis de minister.

Potrivit Legii prevenirii, în termen de maximum 10 zile lucrătoare de la data expirării termenului de dotare stabilit prin planul de remediere, autoritatea/instituția publică cu atribuții de control are obligația să reia controlul, iar în situația în care se constată neîndeplinirea obligațiilor legale în termenul acordat va aplica sancțiuni.