Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat, la începutul ședinței Consiliului General al Municipiului București, că Guvernul a refuzat de mai mult ori transferul obiectivului de investiții al Centurii Capitalei către Primărie.
Între motivele invocate au fost, potrivit Gabrielei Firea, o posibilă pierdere a fondurilor europene, imposibilitatea de a transfera contractele aflate în derulare sau licitațiile aferente și imposibilitatea juridică ca municipiul București să administreze un obiectiv care se află pe teritoriul unor alte localități. Primarul spune că niciunul dintre aceste motive nu sunt întemeiate.
Ulterior, Ministerul Transporturilor a transmis într-un comunicat de presă că încă se caută o soluție legală: ,,De menționat că se caută soluție legală: cum un UAT (Unitate Administrativ Teritorială, precum Municipiul București) va putea deține/ administra un drum național aflat în afara teritoriului săuavând în vedere faptul că acest obiectiv NU se află pe teritoriul UAT – Municipiul București și că este un drum național, cuprins într-un proiect finanțat prin fonduri europene nerambursabile. Ministerul Transporturilor, Guvernul sunt în așteptare și sunt gata să dea tot concursul necesar”.
Declarațiile Gabrielei Firea:
„În legătură cu un subiect care știu că vă preocupă, stadiul activității grupului de lucru PMB-ministerul Transporturilor cu privire la centura ocolitoare.
Trebuie să fim mândri că este o prioritate, dar trebuie să ne exprimăm regretul ca în teren lucrurile sunt neplăcute. Ritmul foarte lent în care se lucrează. Să le aduc aminte că în 27 de ani Guvernul prin CNAIR nu a finalizat nici macar jumătate din acest obiectiv de investiții. Din 74 de km sunt finalizati 28.
Câți ani ne mai trebuie pentru a extinde la patru benzi centura? Din prima zi de primar am transmis solicitarea de a se transfera de la ministerul Transporturilor către Primărie acest obiectiv de investiții. Prima dată mi s-a spus nu, pentru că s-ar pierde fondurile eu. Am primit și în scris explicațiile, era o dezinformare, fondurile nu se acordă pentru o instituție, ci pentru un obiectiv de investiții.
Primăria Capitalei este eligibilă. Al doilea motiv inventat a fost că nu pot fi transferate contractele în derulare sau în licitație.
Formula a fost comunicata ministerului: divizarea asimetrică. Revin la marota cu pierderea fondurilor europene. Puteți să credeți că până acum Guvernul, prin CNAIR, nu a făcut nicio cerere de atragere a fondurilor europene?
Nici măcar în ziua de azi nu avem nici măcar o cerere și ea nici nu poate fi depusă prea curând pentru că Centura nu are cadastru, nu este întabulată.
Ne-am oferit să ajutăm la realizarea cadastrului, de asemenea pentru avea întabulări. Ultima dezinformare si cea mai gravă, pe care am aflat-o din gura unui membru a cabinetului care nu este responsabil de acest obiectiv.
Ni s-a transmis aseară că de fapt nu există posibilitatea juridică ca municipiul București să administreze un obiectiv care se află pe teritoriul unor localități din Ilfov.
Voi trimite o copie la CNAIR și la Guvern a legii 231/98 privind proprietatea publică care spune negru pe alb că orice primărie poate să dețină și în proprietate și administrare atât bunuri, terenuri și nu există nicio interdicție. Chiar acum deținem mai multe obiective: stația de epurare Glina, palatele de la Mogoșoia, adăpost de câini în județul Giurgiu.
Trei minciuni s-au spus despre faptul că nu se poate transfera centura. Aștept cu mare interes să văd a patra. Realitatea este una singură. Numărul de kilometri foarte mic, iar restul sunt doar povești, scuze, lucruri pe care nu le pot explica.
În legătură cu ședința de azi, vreau să fac referire la câteva puncte: angajamentul exprimat a fost acela de a recupera o suprafață cât mai mare de spațiu verde sau parcuri din cele 36 de hectare care au fost retrocedate fostilor proprietari sau urmașilor.
Regret să observ faptul că în loc să fie apreciat efortul nostru din nefericire au fost voci care au comentat subiectul în cheia că facem achiziția de la samsari. Pe noi ne interesează respectarea legii.”
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.