Liderii PSD s-au reunit la Neptun, într-o ședință a Comitetului Executiv Național. Pe ordinea de zi erau subiecte precum evaluarea miniştrilor din Cabinetul Dăncilă, o posibilă suspendare a preşedintelui Klaus Iohannis şi strategia pe care partidul va merge în sesiunea de toamnă a Parlamentului. Totuși discuțiile din timpul ședinței au fost tensionate. Gabriela Firea a cerut demisia ministrului de Interne, Carmen Dan, dar Comitetului Executiv al PSD a votat împotriva solicitării primarului Capitalei.

După ședința Comitetului Executiv al PSD, primarul Capitalei,  a precizat de ce a solicitat demisia ministrului de Interne:

„Am vorbit cu doamna comisar european Corina Crețu care mi-a relatat o discuție pe care a avut-o cu colegii domniei sale și cu domnul cu Juncker, în care aceștia își exprimau îngrijorarea în legătură cu situația politică din România, accentuând în special faptul că ceea ce s-a întâmplă pe 10 august nu este apreciat de către celelalte țări europene,  deoarece, deși sunt de acord că instituțiile democratice ale statului de drept trebuie să fie apărate, și anume intervenția Jandarmilor a fost corectă până la un punct, în sensul apărării clădirii Guvernului. Nu au fost de acord că manifestanţii care nu au fost violenţi au suportat gazele lacrimogene care s-au transferat în Piața Victoriei. Au spus că erau de ajuns alte măsuri mai blânde, adică extragerea protestatarilor violenţi. Doamna comisar mi-a dat voie să transmit aceste îngrijorări şi faptul că e posibil ca în 18 septembrie, când domnul Junker va lua cuvântul, să facă referire în discursul său la situația din România și la protestele din 10 august. Nu este o situaţie confortabilă pentru ţara noastră, nu e uşor să vedem cum se transmite pe plan extern o percepţie negativă despre ţara noastră. Am exprimat aceste îngrijorări și în acest context, ca primar general, am solicitat demisia lui Carmen Dan, care coordonează Ministerul de Interne, care întâi a spus că este în concediu și astăzi ne-a spus că a revenit din concediu și a coordonat tot ceea ce s-a întâmplat pe 10 august, şi care a încercat să paseze răspunderea către prefectul Capitalei. Ca presa să speculeze ca e apropiat al primarului, că a lucrat cu mine ca și consilier.

Doamna ministru nu a răspuns celor afirmate de mine, deloc, a venit cu niște xeroxuri, însemnând niște mesaje pe whatsapp între prefectul capitalei și un domn secretar de stat. Am întrebat-o pe față dacă ne spionează, dacă ne ascultă telefoanele, dacă știe ce vorbim pe mesaje. Nu e normal să vii cu mesaje printate, discuții personale între doamna prefect și un domn din ministerul de interne, legate de protestele din 10 august. A confirmat că are ceva personal cu mine și cu doamna prefect. A continuat tot șirul de acuzații indirecte. A venit foarte pregătită, m-a surprins.

Mă așteptam ca Liviu Dragnea să o retragă pe Carmen Dan de la Ministerul de Interne, pentru că el a propus-o, salvând prestigiul țării, prestigiul guvernului și al ministerului. Și în Jandarmerie și în poliție lucrează oamenii foarte calificați. I-am spus de ieri toate aceste lucruri, am vorbit calm, liniștit. Nu a dat de înțeles nici că o retrage, dar nici că e de acord cu ce s-a întâmplat.

Domnul primar de la Sector 3, Robert Negoiță, i-a spus domnului președinte că totul se întâmplă de la faptul că eu nu spun foarte clar și explicit că nu candidez la președinția României, și că eu sunt considerată un pericol în acest sens, deși am spus de nenumărate ori că nu candidez la președinția României, că nu doresc să iau partidul de la domnul Dragnea. Se va dovedi că eu am avut dreptate. Atunci domnul președinte a anunțat că nici el nu candidează și că împreună vom discuta posibilitate să avem un candidat comun PSD-ALDE, în persoana domnului Tăriceanu.

Știu, din cele pe care le-am observat până acum, că doamna Dan se consultă pe anumite subiecte cu Dragnea. Nu știu dacă și pe acest subiect s-au consultat. Eu nu am făcut decât să spun că suntem în impas și că este posibil ca pe 8 – 10 septembrie Comisia să anunțe anumite beneficii din partea Bruxelles-ului pentru Bulgaria și noi să rămânem cu MCV-ul.

Rămân în continuare membru PSD, președinte la PSD Ilfov și primar al Bucureștiului.

Cred că în final mi se va da dreptate. Eu am apărat niște principii, percepția României în străinătate. Nu vreau să-mi fie rușine să ies pe stradă. Dacă au fost greșeli, le putem corecta. Nu cred că este normal să fim solidari în ceva ce este greșit

Relația cu Liviu Dragnea este tensionată, îmi pare rău s-o recunosc. La cum s-a pus problema, și la cum a fost regia de astăzi, cu doamna Carmen Dan care a venit cu niște foi cu discuții private, și pentru că nu vrea să renunțe la ministrul de Interne, este o breșă între noi.
Mi se tot repeta că sunt mai nouă în partid și s-o las mai moale cu propunerile.
Cred că oamenii mai vechi trebuie să propună schimbarea lui Dragnea. nu pot eu să vin să propun, care sunt mai nou în partid.
Simt și le-am spus și colegilor mei, simt că am pierdut chiar și oameni care ne-au simpatizat, în țară și în București. Când simți că pierzi oameni care te-au votat și te simpatizează, cred că trebuie să ai o atitudine. Am fost întotdeauna un om vertical, care după ce a avut toate informațiile, a avut curajul să spună lucrurilor pe nume. Nu trebuie să îți fie rușine dacă ești vertical și onest
Nu îmi pare rău că am propus-o pe Dăncilă în funcția de președinte executiv. Chiar și azi doamna Dăncilă s-a comportat echilibrat, nu a jignit, a încercat să păstreze un echilibru”.

Gabriela Firea a mai spus că înregistrarea cu prefectul Capitalei, care era întrebată dacă mint Carmen Dan și Liviu Dragnea, a fost o scenă organizată de ministrul de Interne, pentru ca la final să i se reproșeze chiar ei în ședința PSD.

Acel episod, şi îmi asum ce spun, a fost pus la cale de doamna ministru, a fost de către oamenii săi. O secretară, o asistentă cu angajaţi apropiaţi. Domniile sale, care intenţionat au sunat-o pe doamna prefect, au invitat-o la terasă şi au chemat un om să pună întrebări şi asta ca azi să mi se reproşeze mie în CEX”.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday