Gestul doamnei Sanna Marin, cel mai tânăr politician din lume aflat pe o poziție atât de importantă, a venit după ce pe rețelele de socializare au fost postate fotografii din clubul în care aceasta a petrecut sâmbătă noaptea, până duminică dimineața, aproape de ora închiderii. Pozele o arată dansând, fără să respecte distanța socială și fără să poarte mască, cu o sticlă de bere Korona, ceea ce a fost interpretat ca un gest de sfidare. În Finlanda restricțiile nu sunt impuse ci doar recomandate, iar faptele doamnei Marin nu încalcă legislația. Mai grav este însă faptul că la momentul petrecerii ea era contact direct al unei persoane pozitive (ministrul de Externe), a făcut un test, dar nu a mai așteptat rezultatul pentru că era complet vaccinată.

A mărturisit că a primit o notificare de la serviciile medicale să evite ieșirile în comunitate, însă pe telefonul de serviciu pe care-l lăsase la birou (lucru puțin credibil, la acest nivel) și că a citit mesajul abia după noapte petrecută în club. 

“Trebuia să judec mai bine situația. Îmi pare foarte rău“, a scris șefa guvernului finlandez pe Facebook, după ce opinia publică a reacționat puternic față de gestul său. Rezultatul testului a fost negativ, dar Sanna Marin l-a repetat, cu același rezultat, și duminică și luni.

Analiștii cred că, în ciuda faptelor sale, popularitatea doamnei Marin este posibil să fi crescut în rândurile electoratului mai tânăr. Sanna Mirella Marin a fost numită prim-ministru al Finlandei în 2019, iar guvernul său are până acum una dintre cele mai bune performanțe din lume în controlul pandemiei.

Și în Marea Britanie, premierul Johnson se află în centrul unui scandal privind organizarea unei petreceri de Crăciun chiar la el acasă, anul trecut, când țara se afla în carantină. Oficialul a negat că un astfel de eveniment ar fi avut loc și a susținut că doar a glumit cu echipa sa pe acest subiect, ca reacție la o serie de videoclipuri apărute în presă.

Sursă alternativă: The Washington Post.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday