Comisia de Apărare din cadrul legislativului finlandez a transmis că aderarea la NATO “este cea mai bună opțiune a statului pentru garantarea securității naționale”. Membrii comisiei au arătat că, în acest fel, se va reduce semnificativ riscul de a deveni țintă a unei posibile agresiuni din partea Federației Ruse, țară cu care împarte o graniță de 1.300 de kilometri.

Președintele Sauli Niinisto este așteptat să anunțe decizia finală în privința integrării în zilele următoare, amintește Reuters.

Oficialii de la Helsinki au lansat o campanie de reanalizare a politicii de neutralitate, în urma invadării Ucrainei de către Rusia, iar forțele politice sunt acum favorabile integrării în Alianța Nord-Atlantică.

Situație similară și în Suedia, unde partidul de guvernământ a revizuit politica de neutralitate a țării, majoritatea forțelor politice susținând acum aderarea la NATO. De altfel, Jens Stoltenberg spunea că NATO își va intensifica prezența militară la granițele Suediei și în Marea Baltică, chiar din momentul în care Suedia va depune oficial o eventuală cerere de aderare.

Sursa: Reuters

Sursa foto: BBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday