Ministrul finlandez de externe a semnat documentul de aderare și l-a înmânat secretarului de stat al SUA, Antony Blinken. Steagul Filandei urmează să fie arborat la sediul Alianței.

După aderare, lungimea graniței Rusiei cu statele membre NATO s-a dublat. Finlanda are o frontieră de est de 1.340 km cu Rusia și a solicitat oficial să se alăture Alianței în luna mai a anului trecut, din cauza războiului Rusiei.

Aderarea Finlandei poate fi considerată o lovitură pentru președintele rus Vladimir Putin, care s-a declarat nemulțumit de mai multe ori de posibilitatea extinderii NATO, înainte de a decide invadarea Ucrainei.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia ”urmărește îndeaproape” ceea ce se întâmplă în Finlanda și a descris extinderea NATO drept o ”încălcare a securității noastre și a intereselor noastre naționale”. Oficialii de la Kremlin au declarat că Rusia va fi forțată să ia ”contramăsuri”, iar ministrul Apărării, Serghei Şoigu, a spus că aderarea a ridicat perspectiva unei escaladări a conflictului din Ucraina. Moscova a precizat că își va consolida capacitatea militară în regiunile sale de vest și nord-vest, ca răspuns la aderarea Finlandei la NATO.

Pe de altă parte, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a salutat aderarea Finlandei la NATO.”El (n.r. Vladimir Putin) obține exact opusul… Finlanda astăzi, iar în curând și Suedia va deveni un membru cu drepturi depline al alianței”, a declarat acesta.

Surse: Reuters, BBC

Sursă foto: NATO

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday