Financial Times a aflat că reprezentanții Kievului vor cere vineri, la întâlnirea Grupului Ramstein, aprovizionarea urgentă cu rachete sol-aer, de teamă că o criză de muniție de acest fel ar permite Rusiei să lanseze atacuri pe scară largă cu bombardierele.

Publicația britanică scrie că “Fără o apărare antiaeriană adecvată, capitalele occidentale se tem că mult planificata contraofensivă ucraineană ar putea fi mai slabă decât se anticipa”.

Mai multe state au expediat în ultima perioadă avioane de luptă MiG-29, tocmai pentru a atenua amenințarea aeriană, în cazul în care Ucraina rămâne fără muniție de acest fel. Potrivit CNN, guvernul Germaniei a confirmat că a trimis în această spătămână în Ucraina un sistem de apărare antiaeriană Patriot cu tot cu rachete.

Dar, mai arată FT, ucrainenii au nevoie de capacități de apărare aeriană la mică distanță, pentru a contracara atacurile cu drone și rachete ale rușilor. Pe de altă parte, dacă își epuizează împotriva acestora munițiile antiaeriene, vor fi vulnerabili în fața bombardamentelor fără ghidaj executate de avioane, unde Rusia are o superioritate copleșitoare.

Informațiile occidentale împărtășite între aliații NATO la începutul acestui an au avertizat că Rusia a adus avioane de luptă și elicoptere de atac mai aproape de linia frontului în Ucraina.

Potrivit documentelor analizate de Financial Times, SUA au evaluat la sfârșitul lunii februarie că Ucraina ar putea rămâne fără protecție aeriană până pe 23 mai.

O acoperire aeriană substanțială este un element esențial al oricărei ofensive terestre de succes, spun experții militari, având în vedere pericolul pe care avioanele și bombardierele Rusiei îl reprezintă pentru masarea unor forțe terestre ucrainene care ar încerca să spargă linia frontului.

Surse: Financial Times, CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday