Ungaria a blocat până acum încercările UE de a impune un embargo asupra petrolului rusesc, ca parte a celei mai recente runde de sancțiuni a blocului comunitar împotriva Moscovei. Budapesta a încercat anterior să negocieze o derogare din partea Comisiei Europene, pe care nici până acum nu a acceptat-o.

Dar cel mai recent anunț al directorului de producție al MOL, Zsolt Huff, potrivit căruia le-a cerut inginerilor săi să conceapă un plan de funcționare fără a apela la petrolul rusesc, ar putea fi un semn că Budapesta s-ar putea alinia celorlalte state UE. Compania deține trei rafinării de petrol în Europa Centrală și de Est și este cea mai mare din Ungaria.

Huff a precizat că MOL, care este parțial deținută de statul maghiar, trebuie să se pregătească acum pentru cel mai rău scenariu, în care nu poate procesa decât petrolul brut ușor, transportat pe cale maritimă.

În acest sens, anumite proiecte legate de tranziția către diferite tipuri de țiței au început deja, a mai declarat directorul de aprovizionare și tranzacționare al MOL, Csaba Zsótér.Am investit 170 de milioane de dolari în ultimii opt ani pentru a procesa 30 până la 35% țiței non-rus, dar 100% este un lucru foarte diferit, a adăugat acesta.

În plus, compania a estimat că modernizarea rafinăriei sale de la sud de Budapesta pentru a putea folosi diferite surse de petrol ar putea costa până la 700 de milioane de euro și ar dura câțiva ani. Cele două rafinării MOL de lângă Budapesta și Bratislava au o capacitate totală de 14 milioane de tone pe an, dar singura conductă alternativă pentru aprovizionare, care trece prin Croația, poate furniza doar 11 milioane de tone. O actualizare ar costa aproximativ 210 de milioane de euro, a declarat purtătorul de cuvânt al MOL, Domokos Szollar.

Revizuirea infrastructurii petroliere a Ungariei pentru a gestiona țițeiul din alte părți ar putea costa până la 18 miliarde de euro, a estimat săptămâna aceasta ministrul de Externe și Comerț, Péter Szijjártó, adăugând că UE va trebui să ajute Budapesta să plătească.

Comisia Europeană este hotărâtă să reducă dependența UE de combustibilii fosili ruși, ca parte a răspunsului său la invazia Ucrainei, dar a oferit mult mai puține finanțări decât dorește Ungaria. Săptămâna aceasta, a alocat aproximativ două miliarde de euro pentru a ajuta Ungaria și alte state fără ieșire la mare să aibă acces la resurse alternative.

Cu toate acestea, relatează FT, discuțiile dintre comisie și Ungaria menite să câștige sprijinul acesteia pentru interzicerea petrolului au decurs lent, determinând unii oficiali să speculeze că problema ar putea ajunge să fie discutată la viitorul Consiliu European.

Sursă: Financial Times 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday