Potrivit Financial Times, UniCredit și Citigroup explorează schimburi de active cu instituții financiare ruse, în timp ce Soc. Gen., care a intrat pentru prima dată în Rusia acum 150 de ani, ar putea pierde 3,1 miliarde de euro din vânzarea Rosbank.

Numărul creditorilor occidentali care au o prezență semnificativă în Rusia nu este totuși foarte mare. O analiză a Financial Times arăta, săptămâna trecută, că băncile occidentale își pregătesc deja pierderi și diminuări de capital de peste 10 miliarde de dolari din cauza ]nchiderii afacerilor din Rusia.

Banca italiană UniCredit a primit mai multe oferte de la instituțiile financiare ruse pentru preluarea subsidiarei locale, după ce, în martie, a anunțat că ia în considerare retragerea totală din această țară. Unicredit încearcă totuși să evite o tranzacție cu o entitate rusă supusă sancțiunilor occidentale. Una dintre ele, Interros, a preluat deja mai multe afaceri, inclusiv a acceptat să cumpere filiala Rosbank a băncii franceze Société Générale, dar a fost refuzată de UniCredit. Banca italiană a spus că ar putea pierde 5,3 miliarde de euro dacă n-ar mai recupera nimic din afacere sa din Rusia.

Citi Bank, care a anunțat pentru prima dată că încearcă să-și vândă divizia de retail din Rusia încă de anul trecut, a explorat și ea oferte în care ar face schimb de operațiuni cu afaceri pe care băncile rusești le dețin în Occident, potrivit Financial Times.

VTB și Sberbank, cei mai mari doi creditori ai țării, care dețin practic jumătate din sistemul bancar al Rusiei, sunt singurele bănci rusești cu operațiuni semnificative în străinătate. Dar ambele au fost adăugate pe listele de sancțiuni occidentale în ultimele două luni și sunt în proces de a-și închide afacerile europene.

Sursa: Financial Times

Foto: Andrey Anisimov | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday