Achiziționarea unui sistem cloud de înaltă securitate a fost susținută de agenția britanică de informații (GCHQ) și va fi utilizată de MI5 și MI6, precum și de alte departamente guvernamentale, cum ar fi Ministerul Apărării, în timpul operațiunilor comune. Cele trei agenții au contractat AWS, filiala de cloud computing a Amazon. Potrivit directorului agenției britanice de informații, Jeremy Fleming, utilizarea AI “se va afla în centrul transformării serviciului pentru a menține în siguranță Marea Britanie, pe măsură ce spionajul trece într-o eră digitală”.

Noul serviciu cloud este conceput pentru a găzdui în siguranță informații strict secrete și va permite spionilor să partajeze mai ușor datele din străinătate și să acceseze aplicații specializate. Un exemplu de astfel de aplicații sunt cele pentru recunoașterea vorbirii, care pot depista și traduce instant anumite voci din înregistrările de interceptare care durează ore întregi. De asemenea, va permite GCHQ, MI5 și MI6 să efectueze căutări mult mai rapide în bazele de date.

Ciaran Martin, care a demisionat anul trecut din funcția de șef al Centrului Național de Securitate Cibernetică din Marea Britanie, o filială a GCHQ, a declarat că acordul va permite serviciilor de securitate “să obțină informații din cantități uriașe de date în doar câteva minute, mai degrabă decât în ​​săptămâni și luni”.

Potrivit Financial Times, este posibil ca acordul să trezească îngrijorări cu privire la suveranitate, având în vedere că o mare parte din datele cele mai secrete ale Regatului Unit vor fi găzduite de o singură companie de tehnologie, provenită din Statele Unite. Însă potrivit informațiilor, toate datele vor fi păstrate în Marea Britanie, iar Amazon nu va avea acces în cloud. GCHQ ar fi vrut inițial să găsească un furnizor de cloud din Marea Britanie, dar companiile naționale nu au putut oferi nici amploarea, nici capabilitățile necesare.

În timp ce acordul este primul de acest fel pentru Marea Britanie, SUA folosește deja de ani buni serviciile de cloud. CIA a semnat primul său contract cloud de 600 de milioane de dolari cu AWS încă din 2013, în numele tuturor agențiilor americane de informații. Prevederea a fost actualizată anul trecut în cadrul unui nou acord cu un consorțiu care cuprinde AWS, Microsoft, Google, Oracle și IBM.

Guvernul francez a susținut anul acesta crearea unui nou “cloud suveran” care va fi folosit de sectorul public al țării pentru a gestiona datele sensibile folosind metode de securitate aprobate de guvern. Numit Bleu, este de așteptat să se alăture proiectului Gaia-X, care își propune să promoveze o industrie europeană de cloud capabilă să concureze cu companii americane precum Google și AWS.

Articolul integral pe Financial Times.

Sursă foto: Ricky Deacon | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday