Chris Wray, directorul FBI, a explicat că grupul de hackeri “Sandworm“ a infectat cu malware mii de routere și dispozitive de securitate și a creat astfel o rețea de tip “botnet“ cu care să preia controlul asupra calculatoarelor din rețea. Specialiștii în cybersecurity afirmă despre “Sandworm“ că este o entitate din cadrul Serviciului Militar rusesc de Informații (GRU).

Oficialul american a anunțat că Biroul Federal a anihilat controlul GRU asupra dispozitivelor înainte ca acestea să fie folosite în scopuri rău-intenționate:Am eliminat programele de pe dispozitivele folosite de mii de întreprinderi, în mare parte mici, pentru securitatea rețelei din întreaga lume. Am închis ușa hackerilor ruși”. 

În întreaga operațiune, FBI a colaborat cu WatchGuard, care a produs cele mai multe dintre dispozitivele compromise. Compania însăși oferă servicii de securitate cibernetică. O avertizare asupra malware-ul “Cyclops Blink“ a fost emisă de autoritățile americane și britanice încă de pe 23 februarie, cu o zi înainte ca Rusia să invadeze Ucraina.

Anunțul despre dejucarea atacului cibernetic a venit pe fondul unui val de noi sancțiuni anunțate împotriva băncilor și elitelor ruse, la câteva zile după dezvăluirea crimelor comise de militarii ruși în regiunea de nord a Ucrainei.

Surse: FBI, Department of Justice

Sursa foto: Olexa | Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday